Foto: Publicitātes foto
Lucavsalā, Daugavas krastā šobrīd aktīvi darbojas kanoe airētāji. Krastmalā piestāj 17 gadus vecā Roza Haina. Šo meiteni daudzi atpazītu kā Latvijas Taeikwando čempionāta uzvarētāju. Visas sienas viņas istabā ir ar diplomiem un medaļām ne tikai Taeikwando, bet arī kanoe airēšanas un šaha apbalvojumi. Bet cīņa bija jāatstāj - visi sapņi, kas saistīti ar uzvarām un aktīvo sportu sabruka Jaungada naktī, kad ar meiteni notika nelaime. Roza un viņas māsa vēroja improvizētu salūtu, kas tika organizēts ārpus pilsētas, kādā kompānijā. Sprāgstoša petarde trāpīja tieši meitenes kreisajā acī. Par laimi meitenei izdevās aizsegt otru aci ar rokām, un tā netika savainota. Diemžēl kreisā acs stipri cieta, gūstot smagus apdegumus.

Visu savu dzīvi Roza ir daudz smaidījusi, bet tagad smaids sejā parādās retāk. Roza ir spiesta izvairīties no straujām kustībām un nevar panest spilgtu gaismu. Melns kaķēns, atradenis vārdā Vasja, intervijas laikā nepamet saimnieci ne uz mirkli un naktī viņš guļ pie viņas sejas, mēģinot mazināt meitenes sāpes.

Ir grūti pieņemt to, ka kāda cita cilvēka paviršība un neuzmanība pārsvītrojusi cerību nākotnei. Un 17 gados to ir tik daudz! Vislielākā Rozas vēlme šobrīd ir izveseļoties. Un viņa vēlas atkal nodarboties ar sportu, jo tā bija viņas sirdslieta, viņas morālā un fiziskā nepieciešamība. Roza cenšas nezaudēt ticību un cerību, turpina dzīvot. Nesen, piemēram, viņa pašmācības ceļā iemācījās spēlēt ģitāru.

Pēc 2 mēnešu ārstēšanas Roza un viņas vecāki saprata, ka ar tik nopietnu traumu latviešu oftalmologi nevar tikt galā. Ar labdarības fonda "Ticība, Cerība, Mīlestība" palīdzību Roza tika uz konsultāciju Ļeņingradas Reģionālājā Slimnīcā, kur tika ieteikts doties uz Vācijas klīniku. Tikai Āhenes Universitātes klīnikas oftalmologi Vācijā sola atgriezt meitenei redzi. Viena vai divas operācijas nepieciešamas tikai, lai atjaunotu plakstiņu, jo tas tika stipri bojāts - ceturtās pakāpes apdegumi. Vēlāk nepieciešams veikt vairākas radzenes atjaunošanas operācijas.

Uz ārstēšanas pirmo posmu Roza dosies jau 24. maijā. Tikai, lai tiktu atvērta meitenes acs, nepieciešami 10 000 eiro. Kopumā ārstēšana notiks trīs līdz piecos posmos.

Rozas Hainas stāsts skar dvēseli. Meitenes likteni var un vajag labot. Cerams, ka ar Rozu viss būs labi. Palīdzēsim tam notikt!

Ziedot Jūs varat, pāskaitot naudu uz zemāk norādītajiem konta nr.:
SWEDBANK
LV05HABA0551037000771

NORDEA
Eiro – LV19NDEA0000083088858
Dolāros – LV72NDEA0000083088874
Rubļos – LV12NDEA0000083088887

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!