Foto: Publicitātes attēls
Ieguldījumus ir jāsāk veidot jau jaunībā, tomēr dati liecina, ka klienti kļūst atvērtāki un sāk par tiem domāt tikai pusmūža vecumā. Arī Nordea bankas aktīvākie ieguldītāji visā Baltijā ir vidēji 40 gadu veci ar labiem ienākumiem un augstāko izglītību. Lai mainītu šo tendenci, klientus nepieciešams izglītot par ieguldījumu iespējām un to ieguvumiem ilgtermiņā.

"Tas, ka cilvēki tikai šajā vecumā sāk domāt par ieguldījumiem kā piemērotu risinājumu finansiālajai stabilitātei un labklājības veidošanai, liecina par informācijas un izpratnes trūkumu," atzīst Nordea bankas ieguldījumu eksperte Anna Vjaksa.

Ieguldījumi ilgtermiņā palīdz klientiem palielināt savu labklājību un īstenot sapņus. Tie, kuri ir gatavi sākt ieguldīt 40 gadu vecumā, vairumā gadījumu izvēlas vidēju riska toleranci, kas kopumā ir pozitīva tendence. Tas liecina, ka cilvēki ir gatavi uzņemties saprātīgu risku. Taču tas arī nozīmē, ka lielākā daļa cilvēku sāk apsvērt ieguldījumu iespējas novēloti. Jo agrāk tiek veikti ieguldījumi, jo vairāk ir laika, lai radītu labākus rezultātus – pat ar zemākām ikmēneša iemaksām.

"Ņemot vērā mūsu klientu vecumu, ir tikai dabiski un saprotami, ka ieguldīšanas brīdī cilvēkam ir gan hipotekārais kredīts, gan arī ietaupījumi. Patiesībā nav vērts gaidīt līdz brīdim, kad tiek nomaksāts mājokļa aizdevums pirms sākt ieguldīt. Laicīgi veikti ieguldījumi klientam pat var palīdzēt ātrāk veikt pilnīgu mājokļa kredītu atmaksu," komentē A. Vjaksa.

Dati liecina, ka sieviešu un vīriešu proporcija klientu vidū ir samērīga un iegulda kā vieni, tā otri. Pēc Nordea aplēsēm, nedaudz vairāk kā puse no ieguldījumu klientiem ir tieši sievietes.

Uzkrājumi, gan ieguldījumi ir vienlīdz svarīgi, domājot par mūsu labklājību, taču to mērķi ir dažādi. Veidojot mazāk riskantus īstermiņa uzkrājumus, mēs radām sev drošības sajūtu, ka arī atliekam naudu īstermiņa mērķiem. Savukārt ieguldījumi palīdz veidot turīgumu ilgtermiņā, piemēram, domājot uz priekšu 15 vai vairāk gadu griezumā.

Nordea vebināri par ieguldījumiem ar zinošiem bankas ekspertiem

Lai veicinātu izpratni par dažādiem ieguldījumu produktiem, un tādējādi stiprinātu klientu pārliecību par ieguldīšanas priekšrocībām, Nordea īsteno vebināru ciklu, kurā labākie Baltijas valstu ieguldījumu eksperti sniedz padomus un dalās par šobrīd aktuālajām ieguldījumu iespējām.

Pieteikties Nordea vebināriem jeb tīmekļsemināriem un uzzināt vairāk par ieguldījumiem iespējams Nordea mājaslapā www.nordea.lv/vebinari. Nākamais vebinārs par tēmu "Kur ieguldīt? Profesionāli ieguldījumu risinājumi – Tava iespēja vairot turīgumu" notiks šo ceturtdien 26. maijā pulksten 11:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!