Foto: Publicitātes attēli
Ir jautājumi, kurus vajag sev uzdot, ja aizdomājas par dzeramā ūdens kvalitāti. Uz mūsu jautājumiem atbild kompānijas "Geyser" Latvijā eksperts, Pēteris Viškers.

Vai centralizētā ūdensvada ūdens Latvijā atbilst ieteicamiem kvalitātes parametriem?

Neskatoties uz to, ka ūdens ūdensvadā atbilst higiēnisko dienestu prasībām, daži parametri ir tuvu pieļaujamai robežai, bet atsevišķas pārbaudes periodiski var uzrādīt piemaisījumu koncentrācijas pārsniegšanu.

Vai veikalos nopērkamais ūdens pudelēs ir sliktāks par centralizētā ūdensvada ūdeni?

Ne gluži korekts salīdzinājums. Uz restorānu ar savu ūdeni neiesi, bet mājās labāk izmantot ūdeni pēc filtra. Ūdens attīrīšana ar membrānu filru – mūsdienīgs kvalitatīva ūdens ieguves veids, attīra ūdensvada ūdeni no jebkuriem piemaisījumiem. Bet savukārt ūdens pudelēs ir pārāk atšķirīgs pēc tā kvalitātes, cenas, pieejamības, kā arī PET iepakojums nepadara ūdeni veselīgāku.

Kāpēc papildus jāfiltrē, ir taču pilsētas ūdens attīrīšanas stacijas?

Ūdens pēc ūdens attīrīsanas stacijas tiek piegādāts pa ūdensvadiem, kuri bieži ir fiziski nolietojušies. Arī ūdensvada bojājums var radīt īslaicīgu ūdens piesārņojumu. Lai arī piesārņojuma varbūtība ir neliela- apmēram 1-2%, bet tas var gadīties Tev.

Kādas problēmas ir centralizētam ūdensvada ūdenim?

Hlors, dzelzs, kalcija un magnija sāļi, tie ir biežāk satopamie piemaisījumi. Masveida testēšanā tie parasti iekļaujas pieļaujamajos parametros. Tomēr mēdz būt izņēmumi un tiek pārsniegta kāda šo piemaisījumu koncentrācija. Ka piemērs visiem pazīstamā paaugstinātā ūdens cietība veicina kaļkakmens veidošanos uz elektrisko sildelementu virsmām, bojā ūdens maisītājus, veido nosēdumus uz dekoratīvajām virsmām.

Bet kādu iedarbību uz cilvēka veselību rada ūdens cietība, kalcija sāļi taču ir veselīgi?

Daba ir harmoniska. Šo metālu sāļiem jābūt dzeramajā ūdenī. Bet pieļaujamās normas ir nedaudz augstākas par mediķu ieteiktajām. Jūs zināt, kā izskatās kaļkakmens tējkannā, iedomājieties, ka organismā notiek apmēram tas pats: sāļu daļu izmanto organisms, bet pārējais nogulnējas nierēs, locītavās. Ja pavisam īsi: pārāk daudz cietības sāļi palielina nierakmeņu un asinsvadu-kardiovaskulāro saslimšanu risku. Par mazaz sāļu: palielinās rahīta, osteohondrozes, kaulu lūšanas, kariesa, išēmiskās slimības, hipertonijas risks.

Vai tiešām viss ir tik nopietni? Mūsu senči dzīvoja simtiem gadu un nekas.

Par mūsu tālo senču dzīves ilgumu man nav drošu ziņu. Varu teikt tikai par acīmredzamiem faktiem. pēdējo 50-70 gadu laikā rūpniecības attīstība nopietni izmainījusi kopējo ekoloģisko situāciju. Cilvēka adaptācijas mehānismi nevar tik ātri izmainīties. Iespējams, mūsu tālie pēcnācēji varēs pielāgoties augstam potenciāli bīstamo vielu saturam gaisā, ūdenī, pārtikā. Bet mums tagad jādomā par to, kā nodrošināt sevi un savus tuviniekus pret mūslaiku negatīviem faktoriem šodien.

Ko jūs ieteiksiet?

Optimāla izeja ir maksimāli attīrīt ūdeni no piemaisījumiem un prasmīgi to mineralizēt. Tas ir iespējams, izmantojot dzeramā ūdens attīrīšanas osmozes tehnoloģiju. Tāda veida attīra ūdeni gandrīz visas pārtikas dzeramā un minerālūdens, bērnu un diētiskās ēdināšanas ražotnes. Un tagad ir iespēja izmantot šādas attīrīšanas iekārtas sadzīvē, mājās - virtuvē.

Kompānija "Geyser" ražo lieliskus, laika gaitā pārbaudītus sadzīves osmozes membrānu filtrus "Geyser Prestige M", kuri nokomplektēti ar mineralizatoru Geyser B (RO). Membrāna aizturēs līdz 99,5% piemaisījumu, bet mineralizators piesātinās ūdeni ar organismam nepieciešamo sāļu un minerālu daudzumu.

Tieši mineralizators Geyser B (RO), izmantojot dabiskās izcelsmes minerāļus, piesātinās ūdeni ar tādiem elementiem kā:

  • Kalcijs (Ca+) – 34 mg/l
  • Magnijs (Mg+) – 12 mg/l
  • Nātrijs (Na+) – 22 mg/l
  • Kālijs (K+) – 8,5 mg/l
  • Kobalts (CO) - 10 mg/l
  • Fluors (F) - 0,06 mg/l


Beidzot, gribas izcelt kompānijas "Geyser" jaunumu: filtru

"Geyser Nanotech" - lielisks mūsu ūdensvada ūdenim. Tas aizturēs visu kaitīgo, atstājot tik daudz minerālu, cik nepieciešams. "Geyser Nanotech" spēj samazināt sāļu saturu, ūdens cietību ūdenī par 80%, kas novērsīs kaļķakmens veidošanos tējkannās, kafijas automātos un citā sadzīves tehnikā.

Izmantojot nanofiltrēšanas membrānas, nav nepieciešama ūdens papildus mineralizācija. Tas ir optimāls risinājums cilvēkiem, kuri rūpējas par savu veselību.

Tagad tā ir pati mūsdienīgākā un labākā no esošajām centralizētā ūdensvada ūdens attīrīšanas sistēmām.

"Geyser" filtri kvalitatīvi attīrīs ūdeni un ir vienkārši ekspluatācijā un apkalpošanā!

Vairāk informācijas par ūdens attīrīšanu un "Geyser" ūdens filtriem jūs variet iegūt:

Firmas veikalā: Bruņinieku 27, Rīgā.

Internetā: www.shop.geizer.eu.

Un vairāk nekā simts veikalos visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!