Foto: Publicitātes attēls
Kā rāda Swedbank Finanšu institūta veiktā pētījuma* dati, galvenais stimuls, kas cilvēkus rosina izmantot savas zināšanas un prasmes ārpus pamatdarba laika, ir iespēja gūt papildu ienākumus. Savukārt nākamā nozīmīgākā motivācija aiz piepelnīšanās ir apziņa, ka cilvēks īsteno sevi. Lai aktualizētu iespēju savas prasmes un darboties prieku pārvērst papildu ienākumos, tā uzlabojot savu finanšu situāciju un konkurētspēju, Swedbank Finanšu institūts uzsāk kampaņu PELNĪTPRIEKS, kuras ietvaros dalās ar iedvesmojošiem pelnītprieka stāstiem no visas Latvijas. Gunta Siliņa – Jasjukeviča radījusi "Mammas pasakas," lai bērniem un viņu vecākiem piedāvātu aizraujošu veidu, kā ne tikai izzināt latviešu pasaku un stāstu pasauli, bet arī padarītu to par visu ģimeni saliedējošu aktivitāti.

Lūdzu, pastāstiet par "Mammas pasakām"! Kāds ir jūsu pelnītprieka stāsts? Ar ko nodarbojaties līdzās savam pamatdarbam?
Mēs, "Mammas pasakas", ražojam attīstošas rotaļlietas pirmsskolas vecuma bērniem, lai veicinātu viņu stāstīt un lasīt prasmes attīstību, kā arī palīdzētu iepazīt tautas kultūras mantojuma vienu no aizraujošākajām daļām – tautas pasakas. Kā zināms, pasakas ir cilvēka dvēseles valoda. Klausoties pasaku, bērns pamazām iepazīst sevi un pasauli - mācās būt par cilvēku, iepazīst savas tautas pasaules tvērumu un vērtības. Pašlaik izgatavojam spēļu komplektus divām latviešu tautas pasakām - ,,Vecīša cimdiņš" un ,,Lauku pele un mājas pele". Mūsu ražotajās spēlēs ietilpst 8 kartiņas ar latviešu tautas pasakas tekstu un adītas pirkstu lellītes, spēļu komplektam pievienots neliels metodiskais skaidrojums.


Pieaugušais kopā pasaku var lasīt vai atstāstīt, kārtojot 8 spēlei pievienotās kartiņas atbilstoši pasakas sižetam. Šāda darbošanās pamazām bērnam attīsta klausīšanās prasmi, domāšanu, iztēli, sekmē dialogrunas pilnveidi, prasmi saskatīt sižeta loģiku, bagātina vārdu krājumu, vingrina atmiņu un pamazām ļauj pilnveidot prasmi stāstīt un lasīt. Citkārt nogurdinošo lasītprasmes apguves procesu spēles ar pirkstu lellēm padara vieglu un priecīgu. Spēlēties visiem kopā ir tik aizraujoši un bērna atmiņā paliekoši, ja tētis – Vilks Pelēcis – izlien no skapī iekārtā mammas mēteļa piedurknes, kā no ,,meža", lai iesaistītos pasakas ,,Vecīša cimdiņš" kopīgā izpēlē! Turklāt pasaku spēles komplektā iekļautie dzīvnieciņu lellītes noder arī citu dzīvnieku pasaku izspēlēšanai!

Kā nonācāt līdz idejai veidot "Mammas pasakas"?
Ideja radīt attīstošas rotaļlietas stāstītprasmes un spēlēties prieka veicināšanai mazajiem radās likumsakarīgi. Mani ikdienas pienākumi ir saistīti ar skolotāju sagatavošanu un tālākizglītošanu, strādāju Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā, kur topošajiem pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem docēju latviešu valodas metodikas un tradicionālās kultūras studiju kursus. Jau turpat 30 gadus ar aizrautību izzinu, praktizēju, pētu Latvijas tradicionālo kultūru. Esmu vairāku tradīciju apguvei domātu izglītojošu grāmatu līdzautore. Mūsu tautas bagātais folkloras krājums, tautas mūzika, dziesmas, ieražas ietver neidomājami skaistu vērtību pasauli un joprojām cilvēkam sniedz daudz noderīgu atziņu labākai un saskanīgākai dzīvošanai. Redzot, kāda milzīga konkurence mūsu kultūras tradīcijām jāiztur globalizācijas apstākļos, kādu nakti vārda tiešā nozīmē ,,nosapņoju" ideju par pasaku spēļu ražošanu, jo saskatīju šajā radītpriekā iespēju vairot jauno ģimeņu interesi par tautas tradīciju izzināšanu - pasaku plašāku un daudzveidīgāku izmantošanu bērnu audzināšanā.

Pats interesantākais, ka, paņemot pirmos siltos vilnas kamoliņus un adāmadatas, man nebija nekāda priekšstata kā izskatīsies gala produkts. Viss notika kā pasakā. Pēc vairāku stundu darba dzima zaķis, pēc tam gailis un tad jau visa pārējā ,,Mammas pasaku" kompānija. Mana ģimene atzina zvērēnus par gana glītiem un ļāva rosīties tālāk. Drīz vien reģistrējos kā pašnodarbināta persona VID, atradu sadarbības artnerus ,,Rastri tipogrāfijā", manas aizrautības aizkustināta, arī mamma pieteicās palīgā zvēriņu sagatavju veidošanā.

Kā un kur pārdodat vai izplatāt savu produkciju? Ar ko sākāt un kā tas mainījies laika gaitā?
Pirmos atzinības vārdus saņēmu no draugu ģimenēm, pēc tam plašākai publikai savas spēles parādījām Kalnciemielas amatnieku tirdziņā 2014.gada Ziemassvētkos. Milzīgs gandarījums bija par aicinājumu ražot pasaku spēles konceptveikala ,,Riija" piedāvājumam Tērbatas ielā. Mūsu spēles pieejamas mājīgajā bērnu preču veikaliņā ,,Mazputniņš" Miera ielā, ,,Rozes bodē" Vecrīgā un citos. Jau gadu mūsu produkciju var apskatīt un iegādāties portālā ,,Meistardarbs".

Kas bija pirmie soļi, uzsākot īstenot savu ideju par "Mammas pasakām"?
Pelnītprieka ideju uzsākot, nācās ielūkoties tādā iepriekš nezināmā laukā – grāmatvedībā. Pirmā darbības gada noslēgumā, pārskatot paveikto, secināju, ka šis projekts galvenokārt sniedz radīšanas prieku. Pasaku spēļu ražošana ir laikietilpīgs process, 100% roku darbs. To vietējais pircējs reizēm nespēj adekvāti novērtēt, ārzemnieki gan. Tā kā man patīk izaicināt sevi, viss jaunais ar ko saskāros idejas īstenošanā sniedza pirmatklājēja prieku un gandarījumu – es varu! Savā pelnītprieka projektā esam radījuši labu, kvalitatīvu produktu – pasaku spēles. Cik man zināms, savā jomā esam vienīgie. Iespējams, lielāku popularitāti iegūtu, ja pievērstu uzmanību reklāmas pasākumiem. Mūsu Facebook mājas lapai ir 800 sekotāju, uzskatām, ka tas maziem ražotājiem ir labs rādītājs. Mūsu pelnītprieka projektā svarīgākais ir radoša ideja, entuziasms un darītprieks!

Ja arī Tev ir kāda aizraušanās, īpašs talants, zināšanas un prasmes, apdomā iespējas likt to lietā, lai savu darboties prieku īstenotu pelnītpriekā!

Aicinām uzzināt vairāk par pelnītprieku, apmeklējot www.manasfinanses.lv.

* Pētījums veikts 2016. gada aprīlī sadarbībā ar SKDS, aptaujājot 1000 respondentu izlasi vecumā no 18 līdz 74 gadiem katrā valstī (Latvijā, Lietuvā, Igaunijā).


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!