Foto: Shutterstock
Mūsdienu darba tirgū ir ļoti asi izjūtams kvalificētu speciālistu trūkums un robotikas sfēra nav izņēmums. Robotikas un robotu programmēšanas sfēras speciālisti ir zelta vērtē un pēc tiem ir milzīgs pieprasījums. Tieši tādēļ ir tik svarīgi iet kopsolī ar laiku, iegūt jaunas zināšanas un būt konkurētspējīgam un gatavam pārmaiņām.

Ir zināms, ka rūpnieciskie roboti, kas veic manipulācijas un darba uzdevumus ar objektiem sākot no mikro līdz makro izmēriem aizvien vairāk aizvieto cilvēkus smagos, nogurdinošos un bīstamos darbos. Pēc Starptautiskās Robotikas federācijas datiem tuvākajā laikā tiek plānota 250 tūkstošu rūpniecisko robotu pārdošana un ikgadējā pārdošanas apjoma pieaugums vairāk nekā par 10%. Vienlaicīgi tiek novērota rūpniecisko robotu operāciju veidu paplašināšanās, kas nodrošina operatīvas pārprogrammēšanas un robotu autonomas programmēšanas iespējas ražošanas apstākļos.

Ražošanas paplašināšanas un automatizācijas pakāpes paaugstināšana noved pie personāla skaita samazināšanās, taču palielina pieprasījumu pēc inženieriem, kas prot uzstādīt, programmēt un uzturēt darba stāvoklī rūpnieciskos robotus un automatizētās sistēmas.

Cieši sakari un veiksmīga sadarbība ar biznesa industriju dod iespēju Transporta un sakaru institūtam (TSI) sekot līdz tirgus tendencēm un ātri reaģēt uz industrijas prasībām. Tieši tādēļ aktuālās studiju programmas šeit tiek izstrādātas daudz ātrāk, nekā valsts augstskolās. Turklāt sadarbojoties ar vairāk nekā 500 partneriem, kas pieņem studentus praksē saskaņā ar programmu, kas atbilst programmai "Robotika", runa var būt tikai par mērķtiecīgu atlasi.

Lēmumu likt uzsvaru uz robotikas jomas speciālistu sagatavošanu ir sekmējušas jau vairākus gadus eksistējošās profesionālās un akadēmiskās elektronikas programmas un teicami aprīkotā industriālo robotu laboratorija, turklāt institūtā jau daudzus gadus eksistē Robotikas kluba profesionālās nodarbības studentiem un skolēniem, kā arī regulāri norisinās robotikas turnīri un sniedza intelektuālo atbalstu pirmai Robotu ballei.

Jaunā programma ir orientēta uz profesionālo zināšanu un praktisko iemaņu tehniskajās un zinātniskajās jomās, uz kurām balstās mūsdienu robotika - iebūvētā elektronika, mehatronika, intelektuālās sistēmas un programmēšana, apgūšanu. Studiju procesa gaitā studenti iegūst praktisku pieredzi rūpniecisko robotu "Kawasaki" un "Kuka" izmantošanā. Studiju specializācijas "Autonomie roboti" apguvē tiek izmantots humanoīdais robots NAO, mobilie roboti Khepera IV(x4) un Pioneer LX Research.

Studiju programmas "Robotika" absolventi ir speciālisti, kas ir sagatavoti aktīvam darbam rūpnieciskās automatizācijas jomā un kuri prot programmēt un uzturēt rūpniecisko robotu un robotizēto kompleksu darbaspēju, kā arī inženieri – autonomo robotu, kas paredzēti dažādām transporta, rūpnieciskās ražošanas, lauksaimniecības, enerģētikas un citu sfēru, lietotņu izstrādātāji.

Mums ir svarīgi, lai mūsu absolventi būtu maksimāli sagatavoti reālajiem darba apstākļiem. Tieši tādēļ prakse vadošajās specializētajās Latvijas un ES valstu kompānijās ir studiju programmas "Robotika" neatņemama sastāvdaļa un milzīga priekšrocība darba tirgū.

Aicinām jūs 2017.gada 1.aprīlī Atvērto durvju laikā apmeklēt Transporta un sakaru institūtu (TSI) un uzzināt vairāk ne tikai par programmu "Robotika", bet arī par citām tikpat aktuālām studiju programmām. Jums būs iespēja patērzēt ar studentiem un pasniedzējiem, saņemt konsultācijas par iestāšanos, apmeklēt TSI laboratorijas un ienirt studentu dzīves atmosfērā.

Tikai šajā dienā jūs varēsiet uzzināt visu par dzīvi un studijām TSI no pirmavota!

Gaidīsim jūs no plkst.12:00 līdz 15:00.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!