Foto: Publicitātes foto
19. un 20. novembrī Dailes teātrī notiks A.Čehova vārdā nosauktā Maskavas Dailes teātra viesizrādes. Rīgas skatītājiem tiks piedāvāts Renātas Ļitvinovas uzvedums "Ziemeļu vējš".

Izrādes "Ziemeļu vējš" pirmās izrādes Maskavā izraisīja īstu ažiotāžu. Simtiem Renātas Ļitvinovas debijas izrādi noskatīties gribētāju ieņēma rindu pie Maskavas Dailes teātra jau no pulksten sešiem rītā. Taču starpnieki burtiski stundas laikā izpirka visas biļetes un pēc tam tās pārdeva par 250-500 eiro. Situācija ar pārpircējiem tika atrisināta, taču biļetes kasēs praktiski nav iespējams nopirkt joprojām.

Par to, kādēļ viņa izlēma veidot izrādi, Renāta atbild īsi – esot apsēdusies un pēkšņi sākusi rakstīt lugu, jo ne velti ir pabeigusi scenāristu fakultāti. Taču uzstāties teātra režisora apmpluā gan ir izrādījies sarežģīti.

"Tas notiek tik ilgi, ir tik daudz drāmu un ciešanu. Es taču nekad neesmu strādājusi teātrī. Kino tā ir tavu ainu uzfilmēšana un viss, uz redzēšanos. Bet šeit nav nekāda "uz redzēšanos"! Deviņi mēneši plecu pie pleca," stāsta Renāta. "Tā ir mana režisora debija teātrī, mana pirmā luga, kurā es savācu savus vienaudžus – aktierus, mūziķus, māksliniekus. Un visi kopā mēs radījām uzvedumu par Ziemeļiem, Nāvi un Mīlestību – katrs par savējo."

"Ziemeļu vējš" ir patiesa fantasmagorija – tā izrādes žanru raksturo pati Renāta. Pie Jaungada svētku galda sapulcējusies bagātu fabrikantu ģimene. Visā izrādes laikā tas notiek vairākkārt, atgādinot Lūisa Kerola "neprātīgo tējas dzeršanu". Aizritēs desmitgades, aiz loga mainīsies vara, bet nemainīgas paliks tikai cilvēciskās nelaimes, ilgas pēc mīlestības un nāves nenovēršamība.

"Šī ir ziemeļu teritorija, kur valda mūžīgs haoss un pēkšņi ir noticis neparedzamais: tiek zaudēts pats galvenais elements, kurš līdz šim glāba šo teritoriju. Iespējams, ka šis elements arī ir mīlestība," skaidro Ļitvinova.

Izrādes varoņi to vien dara, kā mīl un mirst. Pēc katra ierodas nāve, reizēm Marijas Fominas veidolā, bet dažos gadījumos – pašas Renātas Ļitvinovas personā.

"Ziemeļu vējš" ir daudzslāņains uzvedums, kurā apkopots viss, ko tik ļoti mīl Ļitvinovas talanta cienītāji – "nāvējoši danči", ēteriski tēli un dīvaini dialogi. Tas ir absurds, sirreālisms, fantāzija. Interesi par izrādi raisa vēl kāds vārds – visu dziesmu autore ir Zemfira.

Biļetes jau pieejams "Biļešu serviss" tīklā"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!