Foto: Publicitātes attēli
Transporta un sakaru institūta telpās 14. martā notika Olimpiāde "TSI – tramplīns nākotnē". Olimpiādes norises datums netika izvēlēts nejauši - 14. martā tiek svinēta Starptautiskā skaitļa Pī (π) diena. Tai par godu Transporta un sakaru institūtā pārbaudīt savus spēkus eksaktajās zinātnēs - matemātikā, fizikā un informātikā - ieradās vairāk nekā 60 bērnu no 30 skolām, ne tikai no Rīgas, bet no Daugavpils, Istras, Mežotnes Jelgavas.

Ar prieku varam paziņot, ka pirmo reizi olimpiāde ir kļuvusi starptautiska - viens no dalībniekiem - Rodions Mahmutovs dzīvo tālajā Magņitogorskā. Vēstulē Rodions rakstīja, ka viņa vecāki ir beiguši šo institūtu, tāpēc piedalīšanās olimpiādē viņam ir īpaši svarīga. Rodiona dalība bija cieņpilna, viņš demonstrēja labas zināšanas, un mēs ceram, ka pēc skolas beigšanas viņš kļūs par TSI studentu.

"Informātikas" bloka uzvarētāja Anniņmuižas vidusskolas audzēkne Marija Nedjalkova sacīja: "Lai pilnvērtīgi piedalītos Olimpiādē, jābūt ne tikai zināšanām, bet arī nestandarta domāšanai". Meitene uzskata, ka viņa to apguvusi TSI docētāja matemātikas profesora Vladimira Labejeva nodarbībās.

Marija ieguva arī pirmās sievietes matemātiķes Hipatijas (Hypatia) balvu. Saskaņā ar tradīciju šo balvu piešķir meitenei, kurai ir labākais rezultāts. "Meitenes" balvu informātikā - pirmās sievietes programmētājas Adas Lavleisas vārdā nosaukto balvu - ieguva Rīgas Ostvalda vidusskolas audzēkne Vera Kirpe.

Rīgas 34.vidusskolas audzēknis Antons Baronovs un Jelgavas 6.vidusskolas audzēknis Edvīns Letko ir pieredzējuši Olimpiādes dalībnieki. Puiši ar panākumiem piedalījās sacensībās pagājušajā gadā, un veiksme viņus pavadīja arī šoreiz. Antons ieguva 2. vietu "Informātikas" blokā, bet Edvīns tikai ar vienu punktu atpalika no "Dabaszinātņu" bloka uzvarētāja un arī ieguva 2.vietu.

Rīgas 1.ģimnāzijas skolēni Kārlis Pēteris Ratnieks un Māris Seržāns Olimpiādē piedalījās pirmoreiz, un abi kļuva par laureātiem, iegūstot pirmo un trešo vietu "Dabaszinātņu" blokā.

Spēcīgas komandas bija no Rīgas 72. un 95. vidusskolas. Institūta prorektore profesore Irina Jackiva uzsvēra 72.vidusskolas skolnieces Anastasijas Smirnovas panākumus. Meitene tikai par vienu punktu atpalika no laureātiem. I.Jackiva uzdāvināja viņai Oskara statueti, ko saņem labākie TSI maģistri. Nastja šo dāvanu uzskata par panākumu simbolu un talismanu, kas palīdzēs viņai pārvarēt visas grūtības un veiksmīgi nokārtot skolas gala eksāmenus. Godalgotu vietu Olimpiādē ieguva Rīgas 95. vidusskolas audzēknis Makars Šiškins. Puisis domā, ka par panākumiem viņam jāpateicas savas skolas pedagogiem.

Labus panākumus Olimpiādē guva Jelgavas 5.vidusskolas audzēkņi. Viņus atbalstīja daudzi institūta studenti - šīs skolas abiturienti. Viņi visi uzskata, ka tieši skolā ir ieguvuši zināšanas, kas palīdz labi mācīties augstskolā.

Dažiem dalībniekiem nācās pārvarēt garu ceļu, lai piedalītos Olimpiādē. Internātvidusskolas audzēknis Juris Jaunzems uz Olimpiādi atbrauca no Mežotnes, bet Valērijs Mihailovs dzīvo un mācās Istrā. Abi dalībnieki demonstrēja ļoti labas zināšanas un saņēma speciālās balvas par gribasspēku, cīnoties par uzvaru. Teicami veicās arī Daugavpils Krievu vidusskolas - liceja skolniecei Annai Grizānei.

Jaunākā Olimpiādes dalībniece, Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas astotās klases skolniece Aleksandra Spolanska, gatavojas nākamgad izmantot visas iespējas, ko skolēniem piedāvā institūts. Viņa apmeklēs Mazās akadēmijas nodarbības, meitene vēlas izmēģināt spēkus zinātniskajā darbā un ar kāda TSI docētāja atbalstu izstrādāt projektu, un, protams, viņa atkal būs dalībnieku vidū.

Olimpiādes dalībniekus un uzvarētājus sveica rektors profesors Boriss Mišņevs. Viņš talantīgajiem jauniešiem novēlēja panākumus un teica, ka viņi vienmēr būs gaidīti viesi institūtā. Apsveicam visus Olimpiādes dalībniekus un skolotājus! Uzdrīkstieties, jūs esat talantīgi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!