Foto: Publicitātes foto
Vai zināji, ka visvairāk cilvēku pasaulē cieš tieši no sāpēm muguras lejasdaļā, krustu rajonā? Un, ja tu esi viens no viņiem, droši vien zini, cik nepatīkami tas ir. Taču interesanti, ka šīs sāpes neizraisa kāda konkrēta saslimšana. Visbiežāk tās ir dzīvesveida sekas. Pie vainas ir stress, ilgstoša, nemainīga poza darbā vai savādi gulēšanas paradumi. Tieši par gulēšanu šoreiz arī parunāsim.

Lai mazinātu sāpes guļot, ir svarīgi apzināties, kurā pozā tās jūtamas vismazāk. Bet ko darīt, ja tik ļoti gribas gulēt uz vēdera, bet tieši tad sāp visvairāk? Lūk, daži ieteikumi, lai izvairītos no sāpēm, guļot savā iemīļotākajā pozā.

Uz sāniem, ar spilvenu starp kājām.

Ja esi iecienījis gulēšanu uz sāniem, tad vari nedaudz ieliekt kājas un starp ceļgaliem ielikt spilvenu – jutīsi, ka tā tiek atslogota muguras daļa. Ja tev ir izteikta vidukļa līnija, bet matracis ir tik stingrs, ka nesniedz nepieciešamo atbalstu, vari nelielu spilventiņu palikt arī zem vidukļa.

Pat ja izmanto spilvenus atbalstam, centies katru nakti negulēt uz viena un tā paša sāna. Maini puses, lai izvairītos no muskuļu disbalansa un skoliozes (mugurkaula deformācijas).

Attēlam ir ilustratīva nozīme

Uz sāniem embrija pozā

Ja tev ir diska trūce, tad, iespējams, tieši šī tev šķitīs pati ērtākā poza – kājas (abas vai viena) cieši pievilktas klāt, ieņemot līdzīgu pozu, kā embrijs mātes vēderā. Pozu veido apmēram tā, lai elkoņi saskartos ar ceļgaliem. Un, jā, protams, atceries mainīt puses.

Attēlam ir ilustratīva nozīme

Uz vēdera ar spilvenu zem tā

Tiem, kuri cieš no hroniskām muguras sāpēm, visbiežāk neiesaka gulēt uz vēdera. Daļēji tas ir tāpēc, ka šādā pozā tiek pārlieku noslogota spranda. Daļēji arī tāpēc, ka jostas daļa var pārāk iestiepties, izraisot muskuļu saišu saspringumu.

Ja ļoti patīk gulēt uz vēdera, tad zem tā var palikt nelielu spilventiņu, lai mugurkauls saglabātu ergonomisku pozīciju. Vadoties pēc izjūtām, tev pašam jāizlemj, vai spilvens zem galvas ir nepieciešams vai tomēr nē.

Attēlam ir ilustratīva nozīme

Uz muguras ar spilvenu zem ceļiem

Vai tu piederi pie cilvēkiem, kuri vismazāk sāpes izjūt tieši, guļot uz muguras? Ja vēlies pozu padarīt vēl ērtāku, vari zem ceļgaliem novietot spilventiņu, bet papildu atbalstam zem muguras palikt sarullētu dvielīti. Tā tavs ķermeņa svars tiks vienmērīgi sadalīts.

Attēlam ir ilustratīva nozīme

Atslēgas vārds – izlīdzināts ķermeņa svars

Bet ir viens liels BET! Lielākā daļa no ieteikumiem tev nebūtu jāievēro, ja tev būtu matracis, kas atbalsta un vienmērīgi izlīdzina ķermeņa svaru. Jo svarīgāka par pozas izvēli ir tieši matrača izvēle. Ja tev sāp mugura, tad tev vajag matraci, kas nodrošina nepieciešamo atbalstu galvas, plecu un gurnu zonā, izlīdzinot ķermeņa svaru.

Guļot uz izvelkamā dīvāna vai neērta, izgulēta matrača, parasti veidojas "caurumi" jeb paliek brīva vieta starp ķermeņa izliekumiem un guļamās virsmas. Tas nozīmē, ka nakts laikā tu nesaņem nepieciešamo atbalstu un ķermeņa svars netiek izlīdzināts. Ķermeņa smagākajos punktos rodas pārāk liels spiediens, kas var izraisīt sāpes un saspringumu visā ķermenī.

Attēlā - Dormeo Air Lux Plus matracis

Kur un kādu matraci izvēlēties?

Cilvēkiem, kuri cieš no muguras sāpēm, ārsti visbiežāk iesaka gulēt uz stingriem, ergonomiskiem matračiem. Taču te nevajadzētu pārspīlēt! Pētījumos pierādīts, ka cilvēki, kuri guļ uz pārāk cietiem matračiem, slikti izguļas un nakts laikā daudz grozās. Otra galējība ir pārāk mīksts matracis, kurš nesniedz nepieciešamo atbalstu . Tāpēc vislabāk izvēlēties vidējas stingrības matraci. Ideālajā variantā tādu, ko iespējams pielāgot pēc sajūtām. Ar maināmām pusēm vai atšķirīgām atbalsta zonām plecu vai gurnu zonā.

Ja nepietiek naudas jauna, kvalitatīva matrača iegādei, var izlīdzēties ar virsmatraci. To var uzlikt uz vecā dīvāna un matrača, bet justies kā guļot jaunā gultā.

Protams, pāris minūtes paguļot uz matrača veikalā, diezgan grūti saprast, vai tev patiks uz tā gulēt un tava mugura jutīsies labi. Tāpēc vari izmantot iespēju – izmēģināt matraci mājās. "Dormeo" piedāvā saviem klientiem 30, 60 vai 100 naktis izmēģināt matraci un, ja nepatiks – varēsi to atdot atpakaļ!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!