Foto: Shutterstock

Īstā auto atrašana nav viegla, tomēr pēc tās jāsaskaras ar nākamo jautājumu – kā automašīnu finansēt? Eksperts auto iegādes jautājumos BALTIE.LV, piedāvā izvērtēt dažādos auto iegādes finansējuma veidus, lai pieņemtais lēmums par pirkumu būtu izsvērts un atbildīgs.

Jauna un (maz) lietota auto iegādei pieejami dažādi finansējuma veidi. Vispirms apskatīsim katru veidu atsevišķi, izceļot tā priekšrocības un trūkumus, bet nobeigumā aplūkosim pāris aprēķinus un salīdzinājumus.

Skaidrā naudā
Vislielākais ieguvums izvēloties šo finansējuma veidu ir tas, ka auto uzreiz nonāk pircēja īpašumā. Nav būtiski vai auto ir pilnīgi jauns vai 10 gadus vecs.

Arī auto apdrošināšana pēc pirkuma izdarīšanas ir pilnībā jūsu izvēle. Samakājot auto pārdevēja prasīto summu, reģistrējot transporta līdzekli CSDD un iegādājoties OCTA variet droši piedalīties satiksmē. Šāds finansējums ir izdevīgs gan fiziskām, gan juridiskām perosonām. Mīnuss - pirkuma brīdī jūsu rīcībā ir jābūt naudas summai, kas pilnībā sedz visus ar auto iegādi saistītos izdevumus

Lielākās priekšrocības:
+ Kāroto automašīnu var iegādāties uzreiz, iztiekot bez liekām papīru formalitātēm un komisijas maksām

+ Mazlietoto un lietoto auto tirgū skaidra nauda var kalpot par iemeslu labākai automašīnas cenai, t.i. lielākai atlaidei

+ Ar automašīnu var rīkoties pēc saviem ieskatiem - brīdī, kad automašīna apnikusi vai nepieciešami brīvi naudas līdzekļi, to bez liekām formalitātēm var pārdot tālāk

+ Mazāki ikdienas izdevumi, t.i. nav jādomā par kredīta vai līzinga ikmēneša maksājumiem.

Būtiskākie trūkumi:
- Uzreiz jāšķiras no lielas naudas summas - uzņēmuma gadījumā šo naudu, iespējams, labāk būtu ieguldīt tā attīstībā, savukārt privātpersona šķiras no, iespējams, ilgus gadus krātiem ietaupījumiem, samazinot savu finansiālo polsteri.

- Ar esošo skaidras naudas budžetu var būt par maz, lai iegādātos sev vēlamo automašīnu.

Operatīvais un finanšu Līzings
Līzinga gadījumā ir jāizdala divi tā veidi - finanšu un operatīvais. Finanšu līzings ir līdzīgs kredītam, jo pēc līzinga termiņa beigām automašīna pāriet pircēja īpašumā, savukārt pēc operatīvā līzinga termiņa beigām automašīna tiek atdota atpakaļ pārdevējam, t.i. oficiālajam dīlerim. Klientam gan ir iespējas pēc līzinga termiņa beigām automašīnu izpirkt un turpināt lietot.

Operatīvais līzings pārsvarā tiek izmantots jaunu automašīnu iegādē, pastāv gadījumi, kad dīleri savām lietotajām automašīnām piedāvā šo līzinga veidu. Tāpat operatīvo līzingu gan fiziskām, gan juridiskām piedāvā BALTIE.LV. Tā kā (maz) lietotu auto gadījumā aktuālāks ir finanšu līzings tad šoreiz apskatīsim tikai to. Pieejamie līzinga termiņi no bankas uz banku atšķiras, tomēr parasti tie ir sekojoši - minimālais 6 mēneši, bet maksimālais 72 mēneši. Lietotu auto gadījumā jāņem vērā fakts, ka bankām ir nosacījums, cik vecs automobilis drīkst būt līzinga termiņa beigās - starp bankām tas svārstās starp 10 un 18 gadiem.

Priekšrocības:
+ Iespējams iegādāties labāku automašīnu, nekā pērkot tikai skaidrā naudā

+ Jaunāks auto vairums gadījumos sagādās mazākas raizes un būs lētāks uzturēšanā.

+ Nav jāiztērē visi brīvie līdzekļi jauna auto iegādei (pirmā iemaksa līzingam ir sākot no 10 %)

+ Procentu likmes pēdējo gadu laikā ir samazinājušās, kas padara auto iegādi pieejamāku

+ Klientu ērtībai līzinga kompānijas piedāvā apvienotu ikmēneša rēķinu, iekļaujot tajā maksājumus par līzingu un KASKO.

+ Līzinga Formalitāšu kārtošana pēdējos gados ir vienkāršojusies un kļuvusi ātrāka.

Eksperti BALTIE.LV salonā ar lielāko prieku palīdzēs šo formalitāšu kārtošanā, vienlaikus salīdzinot dažādos banku piedāvājumus un piedāvājot klientam izdevīgāko risinājumu

Trūkumi:
- Auto iegāde ir nedaudz ilgāka un sarežģītāka nekā ar skaidru naudu

- Finansējuma periodā auto nav jūsu īpašums

- Finansējuma procenti sadārdzina automašīnas vērtību.

Zemāk piedāvājam iepazīties ar diviem informatīviem aprēķiniem, kuros var redzēt, cik automašīna izmaksās iegādājoties līzingā. Tika ņemta vērā vidējā % likme lietotiem automobiļiem. Tā, bankai izvērtējot gan automašīnu, gan klienta maksātspēju, var būt gan zemāka, gan augstāka. Parasti gan tā svārstās starp 2.5-5.5 %.

Auto cena20 000 eiro20 000 eiro
Pirmā iemaksa (20 %)4 000 eiro4 000 eiro
Līzinga termiņš5 gadi6 gadi
Gada % likme33
Komisija (1,5 %)300 eiro300 eiro
Ikmēneša maksājums287 eiro243 eiro
Kopējās izmaksas21 500 eiro21 800 eiro

Secinājumi
Kā redzam informatīvajos līzinga aprēķinos, tad līzinga gadījumā, protams, sanāk nedaudz pārmaksāt. Tomēr pārmaksa, izdalot uz līzinga termiņa gadiem, nav tik liela, lai neapsvērtu automašīnas iegādi līzingā. Pozitīvi ir tas, ka procentu likmes gan jauniem, gan mazlietotiem automobiļiem pēdējo gadu laikā ir kļuvušas ievērojami mazākas, padarot jaunākus auto daudz pieejamākus. Pateicoties līzinga finansējuma veidiem kārotā auto iegādes process ir kļuvis vienkāršs un ātrs.

Par dažādajiem finansējuma veidiem pārbaudītu premium klases mazlietotu automašīnu iegādē Jūs labprāt konsultēs BALTIE.LV komanda. Ja vēlamais automobilis nav pieejams uz vietas BALTIE.LV salonā Rīgā, Skanstes ielā 33, tad sadarbībā ar mūsu auto ekspertiem ir iespējams veikt Jums atbilstošu pasūtījumu. Taču, ja jūsu laiks ir ierobežots: aizpildiet anketu BALTIE.LV tīmekļa vietnē, norādot kādu auto vēlaties un auto eksperti sazināsies ar jums, lai sagatavotu tieši jūsu prasībām atbilstošu piedāvājumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!