Foto: Publicitātes foto

Jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā ir pazīstams zīmols "Panasonic". Kopš 1998. gada Latvijas tirgū "Panasonic" pārstāvētais produktu sortiments, ko lielākoties veidoja biroja tehnika, papildinājās ar jauna veida iekārtām – gaisa kondicionieriem un siltumsūkņiem. Šobrīd "Panasonic" siltumsūkņi atzīti kā vieni no progresīvākajiem un ekonomiskākajiem visā Eiropā. Latvijā par šī zīmola siltumsūkņu izplatīšanu un servisu rūpējas SIA "RIKON AC".

Uzņēmums "RIKON" dibināts jau 1991. gadā, un tolaik tā nosaukums bija SIA ZTF "RIKON". Tieši šī firma, kļūstot par "Panasonic" biroju tehnikas oficiālo izplatītāju, Latvijas tirgu iepazīstināja ar kvalitatīvajiem un funkcionālajiem Japānā ražotajiem kopētājiem, faksa aparātiem un citiem biroja tehnikas produktiem. 1998. gadā līdztekus biroja tehnikai tika uzsākta "Panasonic" kondicionieru un siltumsūkņu izplatīšana, nodrošinot produkcijas piegādi, apkopi un garantiju. Šis sortiments attīstījās ļoti strauji un vietējā tirgū tika gūti ievērojami panākumi.Tāpēc 2007. gadā tika izveidots atsevišķs uzņēmums "RIKON AC". Šobrīd "RIKON AC" ir vadošais "Panasonic" siltumsūkņu un gaisa kondicionieru oficiālais izplatītājs ar autorizētu servisa centru Latvijā. Savukārt dīlera tiesības šo produktu izplatīšanai piešķirtas 20 kompānijām. 2012. gadā uzņēmums "RIKON AC" Latvijas Biznesa gada pārskatā tika oficiāli atzīts par vadošo uzņēmumu alternatīvās siltumenerģijas nozarē Latvijā.

"RIKON AC" piedāvā divu veidu siltumsūkņus: gaiss-gaiss un gaiss-ūdens. Tie ir visjaunākie inovatīvie modeļi, kuros apvienota termodinamika, siltumtehnika un elektronika ar augstu energoefektivitāti un ekonomiskumu. Kā norāda SIA "RIKON AC" valdes priekšsēdētājs, inženierzinātņu doktors Andris Dancigs, lai kvalitatīvi strādātu ar šādām iekārtām, palīdzētu klientiem izvēlēties tieši viņu vajadzībām piemērotāko modeli, veiktu montāžu un vēlāk tehnisko apkopi, darbiniekiem jābūt ar labu inženiertehnisko sagatavotību. Turklāt nepārtraukti nepieciešams papildināt zināšanas gan teorijā, gan praksē, jo "RIKON AC" speciālisti nodrošina arī uz siltumsūkņiem bāzētu apkures sistēmu projektēšanu, sistēmu montāžu un apkopi.

Uzņēmumā strādā trīs inženierzinātņu doktori, kas iepriekš darbojušies aerokosmisko lidaparātu dzinēju termodinamikas, gāzu dinamikas, ekoloģijas, iekārtu izturības un diagnostikas jomā. Šie speciālisti arī iepriekš aizstāvējuši disertācijas specialitātē "Lidaparātu dzinēji". "Tās ir augstu vērtējamas zināšanas un pieredze, kas ļauj mums sekmīgi konkurēt tirgū, jo siltumsūkņu, kondicionieru un aviācijas dzinēju darbība balstās uz analogiem termodinamikas likumiem," uzsver A.Dancigs.

Arī šobrīd līdzās ikdienas darbam tirdzniecības un servisa nodrošināšanā, "RIKON AC" speciālisti nodarbojas ar plašiem eksperimentāliem siltumsūkņu darbības pētījumiem. Lielākoties pastiprināta uzmanība tiek pievērsta "Panasonic" gaiss-gaiss un gaiss-ūdens siltumsūkņu efektivitātei, ekonomiskumam, izturībai, ekoloģiskajiem aspektiem u.c. A.Dancigs stāsta, ka iegūto pētījumu rezultātiem ir būtiska nozīme un tie tiek plaši atspoguļoti gan Latvijas medijos, gan prezentēti ārzemēs (Zviedrijā, Polijā, Lietuvā, Austrijā, Ungārijā, Krievijā un citur).

"Ar mūsu pētījumiem rēķinās un tos izmanto arī citu valstu speciālisti, tostarp arī mūsu Japānas partneri, kas tieši saistīti ar produktu ražošanu. Viņiem ir svarīgi zināt, kāda veida siltumsūkņi ir nepieciešami skarbākiem klimatiskajiem apstākļiem, kādi valda Baltijā un Skandināvijā. Veikto eksperimentu rezultāti apliecina "Panasonic" siltumsūkņu augsto efektivitāti un ekonomiskumu Latvijas specifiskajos klimatiskajos apstākļos. Piemēram, mūsu apkures sezonas laikā vērojams gan siltāks laiks, gan liels sals. Siltākā laikā siltumsūkņi ekonomiski strādā droselēšanas režīmā pie minimālas slodzes, bet ļoti aukstā laikā nodrošina nepieciešamo maksimālo jaudu un efektivitāti," turpina Danciga kungs.

Kādas ir gaiss-gaiss un gaiss-ūdens siltumsūkņu galvenās priekšrocības? Pavisam vienkārši - tā ir ekonomija. Kā zināms, gaisa siltumsūknis paņem siltumu no apkārtējās vides un, to atdzesējot, nodod apsildāmajā telpā. Šim procesam, ko veic ventilators un kompresors, tiek patērēta elektroenerģija. Telpā nodotā siltuma attiecību pret patērēto elektroenerģiju pie fiksētas āra temperatūras dēvē par apsildīšanas koeficientu (COP). Bet, tā kā āra temperatūra nepārtraukti mainās, tāpēc objektīvāk siltumsūkņa efektivitāti raksturo koeficients SPF, kas parada apkures sezonā nodotā summārā siltuma attiecību pret patērēto elektroenerģiju minētajā periodā. Mūsdienu siltumsūkņiem SPF ir apmēram vienāds ar 3.0. Jo lielāks SPF rādītājs, jo siltumsūknis efektīvāks. "Panasonic" siltumsūkņiem šis rādītājs ir vidēji 3 - 3.5, bet atsevišķiem modeļiem vēl augstāks. "Kopumā apkures izmaksas ar "Panasonic" siltumsūkņiem, salīdzinot ar citiem apkures veidiem, ir zemākas, izņemot malkas apkuri. Tur šī pozīcija ir aptuveni vienāda," paskaidro uzņēmuma vadītājs. Otrs rādītājs ir siltumsūkņa maksimālā jauda, kam jāatbilst patērētāja vajadzībām. Šai ziņā jāizvēlas modeļi, kas paredzēti darbam tieši pie zemām temperatūrām.

A.Dancigs atzīmē, ka "Panasonic" siltumsūkņi ir ļoti populāri Skandināvijas valstīs, kur klimats daudzviet ir skarbāks par Latvijā esošo. Tādi jaunākās paaudzes gaiss - ūdens siltumsūkņi kā "Panasonic AQUAREA T-CAP" spēj nodrošināt pilnvērtīgu ēkas apkuri līdz pat mīnus 18ºC līdz mīnus 20ºC salā. Ja aukstums ir spēcīgāks, tad šīm pāris dienām var izmantot papildu siltuma avotu - siltumsūknī iebūvēto elektrotenu (vai arī kamīnu utt.). Šie modeļi apvieno visjaunākās siltumsūkņu tehnoloģijas, kas spēj Latvijas klimatiskajos apstākļos efektīvi sakarsēt apkures sistēmas siltumnesēju līdz plus 55ºC, vasarā dzesēt telpas un visu gadu nodrošināt karstu ūdeni. Visa sistēma neaizņem daudz vietas - viens bloks ārpus ēkas, otrs - aptuveni tradicionāla gāzes katla izmērā, iekštelpās. No "Panasonic" siltumsūkņiem ar darbības principu gaiss-gaiss Latvijai vispiemērotākās ir "NORDIC" sērijas iekārtas. Tās paredzētas mazākām platībām, līdz 200 kvm. Šo siltumsūkņu izmēri ir nelieli un analoģiski split sistēmas gaisa kondicionieru izmēriem..

Kopumā visā Latvijā uzņēmums "RIKON AC" uzstādījis jau vairāk nekā 3200 gaiss-gaiss tipa siltumsūkņus un 150 gaiss-ūdens siltumsūkņus. Tāpat tiek veikta kondicionēšanas un ventilācijas sistēmu projektēšana un apkope, sniedzot 5 gadu garantiju. Latvijā uzstādīti ap 5000 kondicionieru, kas ir labs apliecinājums uzņēmuma reputācijai un profesionalitātei.

Vaicāts, kā notiek sabiedrības izglītošanas darbs, A.Dancigs atbild: "Mēs plaši izmantojam gan drukātos, gan interneta medijus. Publicējam daudz materiālu, kur sīki izklāstām siltumsūkņu darbības principus, sniedzam dažādu apkures veidu salīdzinājumu, iepazīstinām ar mūsu priekšrocībām. Katru gadu piedalāmies abās "Māja. Dzīvoklis" izstādēs un interesentu skaits ar katru gadu palielinās. Cilvēki vēlas uzzināt par siltumsūkņu iespējām un īstenoto projektu skaits arvien pieaug."

Raksts tapis sadarbībā ar SIA "RIKON AC"

"Panasonic" salons Straupes ielā 3, Rīgā
tālr.67310975
e-pasts: salons@siltumpumpis.lv  
www.gaiss-udens.lv; www.siltumpumpis.lv; www.kondicionieris.lv

Rakstu ir sagatavojis būvniecības portāls www.building.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!