Foto: Publicitātes foto
Katru gadu 26.septembrī Eiropas Savienības dalībvalstīs atzīmē Eiropas Valodu dienu, kad tiek pievērsta īpaša uzmanība Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei visa mūža garumā.

Latviešu valodas aģentūra kopā ar sadarbības partneriem jau astoto gadu aicina piedalīties Eiropas Valodu dienas pasākumos! Šogad Latvijā pasākumi notiks divu nedēļu garumā no 21.septembra līdz pat 5.oktobrim.

Trešdien, 26.septembrī, plkst. 9:30 par jaunumiem mācību līdzekļu izveidē uzzināsiet konferencē „Inovatīvie un tradicionālie latviešu valodas apguves līdzekļi".

Konferences laikā tiks pasniegta arī Eiropas Atzinības zīme valodu apguvē, kuru Valsts izglītības attīstības aģentūra piešķir par jaunām un oriģinālām pieejām svešvalodu apguvē.

Konferences programmu aplūkot ŠEIT.

ES mājā notiks diskusija 'Valodas tevi ved tālāk' jeb kāpēc slikta ziņa ir laba ziņa?

Eiropas Valodu dienā – 26. septembrī interesenti tiek aicināti uz tikšanos ar rakstnieci Ingu Žoludi, kultūras socioloģi Dagmāru Beitneri un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču. Pasākums notiks Eiropas Savienības mājā 1. stāvā Sarunu zālē un sāksies plkst.17:00. Pasākumu vadīs žurnālists Arno Jundze.

Diskusijas nosaukums ir „Valodas tevi ved tālāk". Nosaukums raksturo mūsdienu saziņas sociālo telpu, kur nepastāv nekādi ierobežojumi. Valodu zināšanas ir vienīgā atslēga, kas nepieciešama saziņai ar pasauli.

Jaunais saziņas process, protams, veido ne tikai jaunas sociālās komunikācijas paradigmas, bet arī riskus un problēmas. Viena no tām ir sociālās telpas pieblīvējums ar ļoti zemas kvalitātes tekstiem.

Mūsdienās, kad ar vārda producēšanu publiskajā telpā nodarbojas teju katrs rakstītpratējs, joprojām pastāv senās likumības par vārda spēka neaptverami lielo iedarbību uz cilvēku individuāli un sabiedrības procesiem kopumā. Kas ir rakstoša cilvēka atbildība šodien?

Vai māksliniekam, publiskai personai un pat jebkuram vārda fiksētājam ir jābūt pozitīvajai idejai, vai viņam ir jāapzinās, ka viņš „programmē" sabiedrisko domu, ietekmē sociālo procesu virzību? Ko nozīmē vārda ekoloģija, kāda ir Latvijas literārās vides inteliģence un tās ietekme uz sabiedrības vērtībām? Kas ir literāts? - tikai medijs vai mērķtiecīgs sabiedriskās domas veidotājs?

Kāpēc sliktā ziņa bieži ir daudz populārāka nekā labā?

Apzinoties šo tēmu skarbumu, 26. septembra vakars ES mājā solās būt azartisks un interesants. Tāpēc nāc un piedalies!

Francijas institūtā notiks pasākumi gan lieliem, gan maziem

Plkst. 17:00 Francijas Institūtā notiks pasaku pēcpusdiena bērniem, plkst. 18:00 franču valodas klubiņš jauniešiem „Klausies, uzmini, izmēģini pats!", savukārt pieaugušajiem franču kinoklubā plkst. 19:00 filma „Šambona jaunkundze".

Eiropas valodu dienu pasākumu afišu aplūkot ŠEIT.

Sadarbības partneri: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Komisijas Tulkošanas ģenerāldirektorāts, „Skrivanek Baltic", Francijas Institūts, Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā, Britu padome, Valmieras Pārgaujas ģimnāzija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Ziemeļvalstu valodu centrs „Nordisk", Līvu kultūras biedrība, Dānijas Kultūras institūts, UNESCO LNK, Norvēģijas Republikas vēstniecība, Izglītības un zinātnes ministrija, Spāņu kultūras centrs „Seneka", Viļņas Universitāte, Turaidas muzejrezervāts, Valmieras teātris, picērija „Liepziedi un rozmarīns", Latvijas Itāļu valodas pasniedzēju asociācija, Valmieras bibliotēka, Vidzemes Augstskola.

Detalizētāku informāciju par Eiropas Valodu dienas 2012 pasākumiem meklējiet Latviešu valodas aģentūras mājaslapā www.valoda.lv.

Atgādinām, ka visi pasākumi ir bez maksas.

Uz tikšanos Eiropas Valodu dienās 2012!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!