Foto: Publicitātes attēls

Lieliem soļiem uz priekšu dodas( drīzāk traucas) IT nozare ASV, Eiropā un Krievijā.
Pēc vadošo aģentūru datiem 2017. gadā turpina pieaugt algu apjoms mobilo aplikāciju izstrādātājiem, kiberdrošības speciālistiem, testētājiem, analītiķiem.
91% speciālistu visā pasaulē atzīst informācijas tehnoloģiju jomu par labāko perspektīvu karjeras izaugsmei un atalgojumam.

IT panākumus apliecina miljardu dolāru peļņa , kuru ik gadu saņem dažādu jomu uzņēmumi.

Kā tā ir noticis, ka informāciju tehnoloģijas 2017.gadā kļuvušas par ikviena biznesa neatņemamu sastāvdaļu, un ko ar to iesākt?

Informācijas tehnoloģijas ( IT) ir kļuvušas arī par mūsu dzīves neatņemamu sastāvdaļu-mēs ar tām saskaramies visur.

Automobiļu programmatūras nodrošinājums ( PN) paziņo vadītājam par darbības traucējumiem, kā arī tehnisko stāvokli, ļaujot laicīgi novērst nepilnības, savukārt navigācijas modulis ļauj brīvi orientēties nepazīstamā lokācijā.

Viedtālruņu PN un aplikācijas palīdz ietaupīt laiku un nodrošina mūsu dzīvesveidam un stilam atbilstošas funkcijas. Grūti iedomāties tādu biznesa vai ikdienas dzīves jomu, kura noritētu bez IT līdzdalības.

IT plaši tiek izmantotas un nemitīgi attīstās arī lauksaimniecības jomā.

Katram mūsdienīgam uzņēmumam ir sava mājaslapa, sava aplikācija un citi IT risinājumi klientu ērtībai.

Miljoniem uzņēmumu ik dienas izmanto milzīgu daudzumu sistēmu, programmu, aplikāciju un citu tehnoloģiju.

Katras mājaslapas, aplikācijas vai PN izstrādāšanas procesā piedalās noteikta cilvēku komanda, kura tās realizē, sākot ar ideju un beidzot ar testēšanas procesu pirms produkta nodošanas tā lietotājiem.

Katrā produkta radīšanas posmā liela nozīme ir kvalitatīvi paveiktam darbam.

Katram ir savi uzdevumi: programmētājam-rakstīt kodu, inženierim- izstrādāt struktūru, dizainerim – veidot lietotājam ērtu dizainu, bet testētājam- pārbaudīt, cik korekti IT produkts darbojas, pamanīt kļūdas un nepilnības.

IT nozares darba tirgus ir plašs, un pieprasījums pēc speciālistiem- profesionāļiem eksistē visos šīs jomas atzaros.

Ja sevi uzskatāt par māksliniecisku personību, tad varat veidot mājaslapu un aplikāciju dizainu. Ja ir matemātiskā domāšana, tad varat apgūt vienu vai vairākas programmēšanas valodas un rakstīt kodus programmām, izstrādājot unikālus risinājumus. Ja esat perfekcionists un par savām rakstura iezīmēm uzskatāt vērību un pedantismu- jūs būtu izcils produktu testētājs! Pastāv dažādi mācību kursi Rīgā, ko var iziet un kļūt par attiecīgo speciālistu.

Lielākā IT jomas burvība ir faktā, ka šai nozarei ģeogrāfiskās robežas nav šķērslis. Jūs varat atrasties Latvijā, bet strādāt Amerikas uzņēmumā, vai arī ar datoru rokās baudīt dienu pie ūdeņiem, veicot pasūtījumu kādam uzņēmumam, kura galvenā mītne atrodas Tokijā.

Eksistē daudz veiksmīgu piemēru, kā jaunie uzņēmēji aizsāk savu projektu no kādas eksotiskas valsts, vadot savu biznesu attālināti.

Kāpēc gan jūs tā nevarētu?

Latvijā IT nozares speciālisti ir lielā cieņā. Īpaši populāri un pieprasīti ir programmatūru izstrādātāji, testētāji un menedžeri.

Šo profesiju pārstāvjiem darbu atrast ir viegli, un bieži vien viņi ir tie, kas izvēlas uzņēmumu, kurā strādāt, nevis uzņēmums izvēlas viņus.

Augsta līmeņa IT speciālists ir savas jomas profesionālis, kurš vienmēr varēs pretendēt uz labi atalgotu amatu. Strādājot šajā jomā, iespējams radīt programmas, kuras lietos tūkstoši vai pat miljoni cilvēku, padarīt tās ērtas, drošas, uzticamas, kā arī labi nopelnīt.

Protams, lai iegūtu vajadzīgās zināšanas un iemaņas, būs jāiegulda savs laiks un pūles.

Bet vai tad šādu darbu nevarētu dēvēt par sapņu darbu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!