Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa noraidījusi 13. janvāra grautiņos apsūdzētā Anša Ataola Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu, kas nozīmē, ka apsūdzētajam būs jādodas uz cietumu, informēja tiesā.

Noraidot Bērziņa sūdzību, tiks izpildīts iepriekš pieņemtais spriedums - noteikt Bērziņam brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem.

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pērn piespriedusi reālu brīvības atņemšanu uz gadu un astoņiem mēnešiem muzikantam Bērziņam. Iepriekš viņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

Preses konferencē gada sākumā Bērziņš sacīja, ka tiesa šādu spriedumu viņam piemērojusi, ņemot vērā to, ka viņš nav ieradies Valsts probācijas dienestā (VPD), kurā viņam bija jāreģistrējas desmit dienu laikā pēc tam, kad 2014. gada 9. aprīlī viņam piesprieda VPD uzraudzību.

Kā norādīja Latvijas Juristu apvienības biedrs Ivars Redisons, Krimināllikuma norma, pēc kuras Bērziņš ir notiesāts, patlaban vairs neeksistē. "Šeit no juridiskās puses ir ķīselis, kurā brīdī kāda norma bija spēkā. Pēc tās, kādas viņš tiesāts, viņam nebija jāiet uz probācijas dienestu," apgalvoja Redisons.

Savukārt, kā skaidroja Juristu apvienības vadītājs Rihards Bunka, Krimināllikuma normu bijis nepieciešams pārkvalificēt, bet tas nav noticis, tāpēc notiesāšana notikusi uz neesošas normas pamata. Viņš norādīja, ka vajadzējis pārkvalificēt Krimināllikuma 225. panta otrās daļas normu.

Apsūdzētais Bērziņš noslēgumā pauda, ka tiesai bija jāvērtē tas, vai viņa ielikšana cietumā sasniegtu mērķi, proti, resocializāciju un normālu atgriešanos sabiedrībā. Tomēr, pēc viņa teiktā, tiesa to nav darījusi. "Tiesa to vērtē tikai formāli - viņš neatnāca un vēl pats uzrakstīja vēstuli, ka pats neies. Tātad viņš saprot un apzināti neatnāca," teica Bērziņš.

Augstākā tiesa 2014. gada beigās Bērziņam piesprieda par diviem mēnešiem ilgāku nosacītu brīvības atņemšanu, proti, gadu un astoņus mēnešus.

2009. gada 13. janvārī aptuveni 10 000 cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu.

Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tostarp stipri cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja AS "Latvijas balzams" produkciju, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Kā novēroja aģentūra LETA, grautiņos piedalījās vairāki simti jauniešu, no kuriem daudzi bija alkohola reibumā. Šie cilvēki vairākas stundas demolēja Vecrīgu.

Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie, bet četri cilvēki no hospitalizācijas atteicās. Tāpat mediķi sniedza palīdzību aizturētajiem sadursmju dalībniekiem, kuri jau bija nogādāti policijas iecirkņos. Nekārtībās cieta arī paši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!