15 gadu laikā gandrīz četras reizes samazinājies bojā gājušo skaits avārijās, kuras izraisījuši tā saucamie dzērājšoferi, liecina Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) apkopotā statistika.

2001. gadā dzērājšoferu izraisītajās avārijās bojā gājuši 111 cilvēki, bet pērn - 29 cilvēki.

Savukārt šā gada pirmajā pusē par 23%, ir samazinājies arī alkohola reibumā izraisīto avāriju skaits. Tajās šogad bojā gājuši četri cilvēki. Pērn iereibušu šoferu izraisītās avārijās analogā laika periodā bojā gājuši 14 cilvēki. Salīdzinot statistiku 15 gadu griezumā, situācija ir uzlabojusies gandrīz četras reizes, secina CSDD.

CSDD arī informē, ka jau 15.reizi ar sociālās kampaņas palīdzību aicina sabiedrību rūpēties vienam par otru un neļaut nevienam sēsties pie stūres reibumā.

"15 gados esam dažādi uzrunājuši sabiedrību: biedējuši, spundējuši cietumā, rādījuši reālus avārijas skatus, apdziedājuši un sadarbojušies ar invalīdu draugu kopu "Apeirons". Tomēr šajā laikā esam pārliecinājušies, ka mūsu sabiedrībā nav efektīvāka metode kā vien "izglābt draugu", neļaujot viņam sēsties pie stūres "kunga prātā"," stāsta CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. Līdz ar to CSDD šogad turpina pērn aizsākto kampaņu "Dusmīgs, toties dzīvs!". Kā skaidrojis Lukstiņš, tā ir CSDD pirmās kampaņas pret braukšanu reibumā "Izglāb draugu!" idejas "tālāknesējs".

"Ja pērn dzērājšoferis tika apturēts ar līmlentes, baloža un pannas palīdzību, tad šogad viņš tiks pielīmēts pie svinību sola vai ierakts smiltīs," stāsta direkcijas priekšnieks.

CSDD apkopotā informācija liecina, ka 2015. gada pirmajā pusē situācija satiksmes drošības jomā ir uzlabojusies. Aplēses liecina, ka samazinājies bojā gājušo, ievainoto un izraisīto avāriju skaits.

Šogad piecarpus mēnešos bojā gājuši 62 cilvēki. Tas ir gandrīz par 20% mazāk nekā pērn, kad šādā laika periodā bojā gāja 74 cilvēki.

"Mūsuprāt, situācija ir uzlabojusies, pirmkārt, pateicoties sabiedrības atbalstam un ieinteresētībai uzlabot satiksmes kultūru. Turklāt šī gada sākumā ir organizētas arī vairākas satiksmes drošības kampaņas, uzsākta stacionāro radaru sistēmas ieviešana kā arī pastiprināta policijas kontrole uz ceļiem," situāciju komentējis satiksmes ministrs Anrijs Matīss ( V). Vienlaikus nozares ministrs atzīst, ka "par satiksmes drošību jārūpējas visu laiku". "Tādēļ arī šogad pirms Jāņiem visas atbildīgās institūcijas darīs visu, lai dzērājšoferis neuzdrīkstētos piedalīties ceļu satiksmē, apdraudot sevi un citus," solījis ministrs.

Šogad CSDD kopā ar Satiksmes ministriju, Valsts policiju un sadarbības partneriem turpina kampaņu "Dusmīgs, toties dzīvs!". Kampaņa aicina darīt visu iespējamo, lai draugi nesēstos pie stūres reibumā, atgādina CSDD.

Kampaņa "Dusmīgs, toties dzīvs!" finansēta no OCTA līdzekļiem, norāda CSDD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!