Foto: Kadrs no video
Aizmirsta gāzes parāda dēļ 1500 eiro apmērā Rudīte Gibze Pierīgā zaudējusi vērtīgu nekustamo īpašumu. Aizdomīgā steigā tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs īpašumu izsolē pārdevis "Latvijas pasta bankas" vadītājam Borisam Ulmanam par 180 tūkstošiem eiro, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Sieviete īpašumu iegādājusies pirms 20 gadiem. Nolaistās mājas un apkārtnes labiekārtošanai Rudīte ņēmusi lielu kredītu bankā. Sievietei diagnosticēta multiplā skleroze un slimības saasinājuma brīžos viņa ir izklaidīga un pavirša. Tā viņa skaidro arī pirms deviņiem gadiem nesamaksātā parāda aizmiršanu.

Kad sieviete saņēmusi paziņojumu, ka lieta nonākusi pie tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga, pērnā gada oktobrī Rudīte devusies pie viņa, kur mutiski vienojusies, ka parādu atmaksās pa daļām četros mēnešos. Nekādu kustamo mantu Rudīte pēc tiesu izpildītāja ieteikuma neuzrādīja, lai gan viņai pieder visa iedzīve, kas atrodas mājā.

"Nekā personīga" secina, ka tiesu izpildītājs steidzies, jo jau pēc pirmā mēneša, kad neienāca pirmais maksājums, 13 dienās Veinbergs sagatavoja māju izsolei. Vienas dienas laikā tapa firmai "Interbaltija" pasūtītais īpašuma novērtējums. Māju un zemi novērtēja par 165 tūkstošiem eiro. Un to, ka māja Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienu laikā izlikta izsolē, īpašniece pamanīja par vēlu.

Rudītes Gibzes pilnvarotā pārstāve Iveta Pazare norāda, ka 11. novembrī tiesu izpildītājs lūdzis novērtējumu, bet jau nākamajā dienā saņēmis novērtējumu uz 36 lapām.

"Objektīvi māc šaubas, vai tiešām ir iespējams tik apjomīgu dokumentu ar visiem pielikumiem sagatavot, starp tādiem pielikuma dokumentiem ir tie, kurus nav iespējams iegūt no publiskām datu bāzēm, rodas aizdomas, ka to nemaz nevar fiziski paspēt," viņa skaidro.

Mājas novērtējumu Rudīte varēja apstrīdēt, taču to neizdarīja, jo vērtējumu, tāpat kā paziņojumu par izsoli, pa pastu nesaņēma. 4. janvāra izsolē piedalījās tikai trīs dalībnieki. Īpašumu par 180 tūkstošiem eiro iegādājās uzņēmējs Boriss Ulmans.

Ulmans iepriekš bijis Rudītes īpašumā un to apskatījis. Uzņēmējs raidījumam apstiprina, ka apskatījis māju, jo gribējis to iegādāties privātajām vajadzībām. Viņi toreiz neesot vienojušies par cenu, bet mēnesi vēlāk Ulmans īpašumu izdevīgi nopirka izsolē. "Es to apskatīju un tad redzēju tajā mājas lapā ieliktu, un padomāju, kāpēc nenosolīt," viņš saka raidījumam.

Tiesu izpildītājs Veinbergs sākotnēji žurnālistei noliedz, ka pazīst Ulmanu, bet vēlāk atzīst, ka viņu zinot kā Rudītes īpašuma izsoles uzvarētāju. Viņš noraida, ka būtu steidzies ar mājas izsoli, jo parādniecei esot dots pietiekami ilgs laiks parāda atmaksai.

"Nekā personīga" norāda, ka tiesu izpildītāja atlīdzība ir atkarīga no piedzenamās summas lieluma. Ja piedzīts būtu tikai gāzes parāds, Veinberga honorārs būtu vien 225 eiro liels. Taču no mājas pārdošanas izsolē tiesu izpildītājs nopelnīja nepilnus 10 tūkstošus eiro.

Raidījums arī atgādina par kādu gadījumu, kad Veinberga vārds tika saistīts ar aizdomīgu shēmu. Proti, atsaucoties uz kādu 14 gadus senu līgumu, no uzņēmējas Baibas Veinbergas kontiem tiesu izpildītājs centās noņemt vairāk nekā divus miljonus eiro. Tiesā pierādīja, ka līgums ir fiktīvs. Daļu naudas izdevās saglābt, bet daļu tiesu izpildītājs bija paspējis aizskaitīt uz citu valsti, kur tā pazuda.

Tagad uzņēmēja Veinberga ir mirusi, bet policijas sāktā izmeklēšana par viņas naudas izkrāpšanu turpinās. "Kriminālprocess ir uzsākts par krāpšanu lielā apmērā, un kriminālprocesa ietvaros šobrīd ir tā stadija, kad dažas personas ir atzītas par aizdomās turamajām. Pagaidām darbs pie šī procesa turpinās," raidījumu informē Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins.

Tiesa noraidījusi Rudītes mēģinājumu izsoli apstrīdēt, bet tiesu izpildītāja rīcību vērtēs tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!