Foto: LETA

Šonedēļ Ādažu bāzē aizturētie Krievijas nacionālboļševiki Andrejs Popko un Aleksandrs Kurkins, kurus Latvijas Drošības policija (DP) tur aizdomās par spiegošanu, Šengenas telpā nonākuši caur Lietuvu, piektdien vēsta portāls "15min.lt".

Kā ziņots, Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis norādījis, ka šīs personas nav iekļuvušas Latvijā pāri Latvijas-Krievijas robežai, bet gan caur Šengenas teritoriju.

Lietuvas portāls, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, norāda, ka šonedēļ Popko un Kurkins ielaisti Lietuvā. Viņi legāli saņēmuši Lietuvas vīzas, iebraukuši Lietuvā no Baltkrievijas un devušies uz Latviju. Nedz Lietuvas, nedz Eiropas tiesībsargāšanas iestāžu rīcībā līdz šim nebija datu, kas liecinātu, ka šiem Krievijas pilsoņiem ir krimināla pagātne vai radikāli politiskie uzskati.

Kā izdevumam norādījis Lietuvas Bruņoto spēku Apvienotā štāba virsnieks Donāts Suhockis, nav datu, ka Popko un Kurkins būtu gatavojuši līdzīgas provokācijas pie Lietuvas militārajām bāzēm.

Cita starpā portāls atgādina, ka Krievijas nacionālboļševiku skrejlapu teksti ļoti atgādina saukļus, kurus izplatījis Šauļu radikālis Žilvins Razmins, pret kuru Lietuvā sākta pirmstiesas izmeklēšana.

Jau ziņots, ka trešdien Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā.
Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece - partija "Cita Krievija".

Personas tika aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie Krievijas pilsoņiem atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi pārvarējuši žogu, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākās starptautiskās mācības "Saber Strike 2015".

Tās pašas dienas vakarā Lietuvas armijas štāba tīmekļa vietnei bija uzbrukuši hakeri, ievietojot tur nepareizā lietuviešu valodā rakstītu paziņojumu, ka Baltijas valstīs un Polijā notiekošās militārās mācības "Saber Strike" esot gatavošanās Krievijas Kaļiņingradas apgabala aneksijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!