Pēdējā pusotra mēneša laikā Rīgas Kriminālpolicijai ir izdevies aizturēt septiņas personas, kuras tiek turētas aizdomās par divām savstarpēji nesaistītām slepkavībām. Turklāt viena no noziedznieku grupām, kurā darbojās topošais ārsts un ārsta palīdze, gatavojās izdarīt vēl virkni citu slepkavību.

Kā ceturtdien preses brīfingā pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins, šā gada 3.aprīlī Rīgas rajona Garkalnes novadā, Vangažu meža masīvā, tika atrasts apdedzis 1990.gadā dzimuša vīrieša līķis ar žņaugšanas pēdām. Aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu maija beigās tika aizturēti un apcietināti 1989. un 1987.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1984.gadā dzimusi sieviete. Viens no vīriešiem studēja medicīnu, bet sieviete bija ārsta palīdze Ātrās medicīniskās palīdzības brigādē. Sievietes draugs gan nekur nestrādāja, bet viņam bija pietiekami līdzekļu, lai īrētu dzīvokli Rīgas centrā.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka aizturētie ar noslepkavoto bija labi pazīstami jau ilgāku laiku. Trijotne uzskatīja, ka cietušais, kurš kādā privātā uzņēmumā strādāja par administratoru, pelna lielu naudu, tādēļ visiem radās ideja piesavināties materiālās vērtības. Viņi puisi ievilināja minētajā īrētajā dzīvoklī, kur kopā lietoja alkoholiskos dzērienus. Pēc tam sāka vīrieti žņaugt, pieprasot naudu. Kad vīrietis zaudēja samaņu, ārsta palīdze pārbaudīja viņu pulsu un paziņoja pārējiem, ka upuris vēl ir dzīvs. Tad ar diviem paņēmieniem viņš tika nožņaugts. Vēlāk viņa līķis tika aizvests uz pieminēto mežu, apliets ar benzīnu un aizdedzināts.

Grišins norādīja, ka nekādus lielos materiālos labumus noziedznieki gan no sava upura neieguva - tikai nelielu naudas summu, kas atradās puiša makā, un viņa mobilo tālruni.

Policija sāka izmeklēšanu, līdz noskaidroja iespējamās aizdomās turamās personas, kā arī viņu tālākos nodomus. Viņi bija nolēmuši par nākamo upuri izvēlēties noslepkavotā puiša darba devēju, kuram bija sava māja, auto un kopumā labi situēta ģimene, taču negaidīti prioritātes slepkavošanā mainījās un trijotne izlēma rīkoties citādi.

Noziedznieki nolēma slepkavot dārgo automašīnu īpašniekus. Nodoms bija šāds: sameklēt dārgu automašīnu (ne vecāku par 2005.gadu) pārdevējus, norunāt ar viņiem tikšanos, tad veikt slepkavību, bet auto nodot izjaukšanai pa rezerves daļām. Tā nu viņi norunāja tikšanos ar kādu 2006.gada izlaiduma automašīnas "BMW 525" īpašnieku Juglas masīvā, bet policija viņus apsteidza, veicot aizturēšanu.

Pie aizturētajiem atrada koferi, kurā atradās nākamās slepkavības ieroči - divi naži, virves žņaugšanai, gumijas cimdi, kā arī dažādi tīrīšanas līdzekļi, ja nu sanāk auto salonu notraipīt ar asinīm.

Grišins atzīmēja, ka neviena no šīm trim personām policijas redzeslokā iepriekš nebija nonākusi, noziedznieki arī nebija narkomāni vai alkoholiķi.

Lūgts izskaidrot, kādēļ topošajam mediķim un ārsta palīdzei radušās šādas domas par slepkavībām, Grišins nevarēja viennozīmīgi atbildēt. Pēc operatīvās pieredzes varot spriest, ka, iespējams, šādas lietas notiek daļēji sieviešu dēļ, kuras vēlas situētāku dzīvi, tādējādi radot kompleksus savos vīriešos par to, ka viņi nespēj pietiekami labi nopelnīt. Lai gan policija uzskata, ka slepkavība, kā arī mēģinājums nogalināt vēl vienu personu un nākotnē vēl arī citas, izdarīta mantkārīgā nolūkā, visus patiesos apstākļus un katra no šīs trijotnes lomu noziegumu īstenošanā, noteiks turpmākajā izmeklēšanā.

Vēl viena baisa slepkavība notikusi naktī uz 23.aprīli Rīgā, Daugavgrīvas šosejā, netālu no autobusa pieturas "Latvijas Gāze", kad pēc ugunsgrēka nodegušā dārza mājiņā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki atrada apdeguša vīrieša līķi. Kā noskaidroja policijas darbinieki, mirušais bija 1959.gadā dzimis vīrietis. Eksperti mirušajam konstatēja vairāku ribu lūzumus, kā arī sitienu dēļ bojātus iekšējos orgānus.

Aizdomās par šī nozieguma izdarīšanu jūnija sākumā policija aizturēja četrus vīriešus. Trīs no viņiem - 1958., 1981. un 1983.gadā dzimuši - ir jau agrāk sodīti, un viņiem piemērots apcietinājums. Savukārt ceturtajam, 1959.gadā dzimušam vīrietim, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Slepkavības motīvs - nepamatota agresija pēc konflikta.

Grišins pastāstīja, ka upuris, kurš strādāja būvniecības jomā un tikko bija saņēmis naudu par kārtējo pasūtījumu, iepazinās ar šo četru cilvēku kompāniju, kurai nebija ne savas noteiktas dzīves vietas, ne arī darba, turklāt viņi bija "labos draugos" ar alkoholu. Tā nu visi jaunie paziņas vairākas dienas kopīgi lietoja alkoholu, ko pirka cietušais. Visa iespaidā starp jaunajiem paziņām radās konflikts. Cietušais sākumā tika sists - gan ar rokām, gan sperts ar kājām, tad vairākas reizes slīcināts Daugavā, tad atkal vilkts uz dārza mājiņu, kur par viņu visi ņirgājās. No visiem šiem pāridarījumiem cietušais mira, tad viņu aplēja ar benzīnu un kopā ar dārza mājiņu aizdedzināja.

Starp aizturētajiem ir arī tēvs un dēls.

Kopumā pirmajā pusgadā Rīgas reģionā reģistrētas 29 slepkavības, no kurām atklātas jau ir 25. Pārējās četrās slepkavību lietās vēl tiek turpināta izmeklēšana. Kā norādīja Grišins, lielākā daļa no šīm slepkavībām notikušas sadzīvisku motīvu dēļ, cietušajam kopā ar noziedznieku lietojot alkoholu. Divas slepkavības šogad notikušas, izmantojot šaujamieročus, taču tās neesot tā dēvētās pasūtījuma slepkavības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!