Foto: LETA
Savu artavu Latvijā dzīvojošās uzņēmējas Ināras Vilkastes atbalstam, kam izveidota īpaša Vīnē bāzēta komiteja "Taisnīgumu Inārai", apņēmies sniegt arī cilvēktiesību advokāts no ASV Tomass Kanepa.

Kanepa aicina Latvijas amatpersonas pirms ierašanās NATO samitā Čikāgā pārtraukt vajāt Vilkasti un viņas ģimeni. Turklāt viņš piesauc Baltijas valstu vēlmi Čikāgas samitā pagarināt alianses patruļas misiju Baltijas valstu gaisa telpā. "Pirms NATO tērē miljoniem dolāru un dārgos resursus Latvijas aizsardzībai, valdībai ir jābeidz netaisnība Vilakstes un Vaškeviča lietās," saka advokāts.

Papildus Kanepas sniegtajam atbalstam vēstuli par Vilkastes lietu ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei nosūtījis arī senators Daniels Lipinskis, aicinot viņu un ASV Valsts departamentu noskaidrot jaunākos faktus šajā lietā un pārliecināties, vai netiek pārkāptas cilvēktiesības.

Advokāts no Čikāgas Kanepa savulaik pārstāvējis Uzbekistānas politiķi un uzņēmēju Sanjaru Umarovu, kuram tika izvirzītas politiski motivētas apsūdzības par zādzību lielā apmērā.

Atgādinām, ka vadību pār komiteju "Taisnīgumu Inārai", kā arī interneta mājaslapu "www.justiceforinara.eu" uzņēmies bijušais Eiropas Padomes ģenerālsekretārs, austriešu politiķis Valters Švimmers.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa Vilkasti atzina par vainīgu kukuļdošanā tā dēvētās Rīgas domes amatpersonu lietā un nolēma piemērot viņai naudas sodu 200 minimālo mēnešalgu jeb 40 000 latu apmērā. Viņa apsūdzību neatzīst un spriedumu pārsūdzējusi.

Vienlaikus viņa atzīta par cietušo lietā, kurā par naudas izspiešanu apsūdzēts Raimonds Štālbergs. Viņam apsūdzība uzrādīta par 7,7 miljonu eiro (5,27 miljonu latu) izspiešanu no Vilkastes, kā arī par draudēšanu viņai ar vardarbību un apkaunojošu ziņu izplatīšanu.

Savukārt Vilkastes vīrs - ilggadējais Valsts ieņēmumu dienesta darbinieks, patlaban atstādinātais Finanšu ministrijas ierēdnis Vladimirs Vaškevičs - apsūdzēts par kukuļdošanu un nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā. Arī viņš visas apsūdzības noliedz, un šajās lietās joprojām turpinās tiesvedība.

Štālbergs ir apsūdzēts arī par Vaškeviča automašīnas dedzināšanas organizēšanu.

Saistībā ar Vilkasti un Vaškeviču ierosināta vēl virkne dažādu kriminālprocesu, kas gan līdz tiesai nav nonākuši, kā arī civillietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!