Foto: stock.xchng

Par smagiem kibernoziegumiem apsūdzētais Latvijas iedzīvotājs Deniss Čalovskis, kuru pērnā gada nogalē Latvijas likumsargi aizturēja specoperācijā Imantā, pārsūdzējis lēmumu par izdošanu ASV.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga apstiprināja, ka Čalovski pēc ASV lūguma Latvijas policija operācijā aizturēja pagājušā gada decembra sākumā. Televīzijas kanāls "PBK" toreiz ziņoja, ka notikumi risinājušies Rīgā Imantas mikrorajonā Zentenes ielā un dzīvoklis ieņemts policistiem ar trosēm nolaižoties no devītā stāva.

Šobrīd jaunais vīrietis atrodas apcietinājumā Latvijā, un valsts pagaidām nav pieņēmusi galīgo lēmumu par viņa izdošanu ASV. Šēnberga skaidroja, ka prokuratūras lēmums par personas izdošanas pieļaujamību ir pārsūdzēts Augstākajā tiesā (AT). Tiesas pārstāve Baiba Kataja teica, ka sēdes datums nozīmēts 30.janvārī plkst.15.

Saskaņā ar likumu AT ir jāpieņem viens no šādiem lēmumiem, proti, atstāt prokurora lēmumu negrozītu, atcelt prokurora lēmumu un atzīt izdošanu par nepieļaujamu vai arī nodot izdošanas lūgumu papildu pārbaudei. Tiesas lēmums vairs nav pārsūdzams.

Ja apsūdzētajam tiesas lēmums būs nelabvēlīgs, galavārds būs jāsaka valdībai, proti, lēmumu par personas izdošanu ārvalstij pēc tieslietu ministra ierosinājuma pieņem Ministru kabinets.

Prakse liecina, ka procedūra par apsūdzētā izdošanu ārvalstij parasti ilgst vairākus mēnešus, norādīja Šēnberga.

Ņemot vērā, ka krimināllietu izmeklē ASV, Latvijas prokuratūra nav tiesīga atklāt apsūdzības būtību, piebilda Šēnberga.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija 1985.gadā dzimušajam Čalovskim pieder pērn aprīlī Jūrmalā reģistrēts uzņēmums "MS Point", kurā viņš ir arī vienīgais valdes loceklis. Tāpat jaunais vīrietis no 2006. līdz 2008.gadam nodarbojies ar suvenīru un dāvanu biznesu kā individuālais komersants.

Čalovskis savulaik studējis Rīgas Tehniskajā universitātē. Augstskolas pārstāvis Krišjānis Ozols apstiprināja, ka Čalovskis no 2004. līdz 2008.gadam universitātē studējis informācijas tehnoloģiju, taču pēc tam atskaitīts.

Jau ziņots, ka ASV federālie prokurori trešdien izvirzījuši apsūdzības trim Austrumeiropas kibernoziedzniekiem, tostarp Latvijas iedzīvotājam Denisam Čalovskim.

Čalovskis, kurš arestēts Latvijā, pazīstamas arī ar iesauku "Miami".

Kibernoziedznieki ir atbildīgi par datorvīrusu "Gozi Virus", kas inficējis vairāk nekā miljonu datoru, tostarp aptuveni 40 000 ASV un izraisījis miljoniem dolāru lielus zaudējumus, paziņojusi prokuratūra.

Apsūdzētie izmantojuši vīrusu, lai ielauztos banku kontos un "nozagtu miljoniem dolāru", teikts Čalovska apsūdzības rakstā.

Noziedzīgā shēma darbojusies no 2005.gada līdz 2012.gada martam, un vīrusu inficētajos datoros bijis teju neiespējami atklāt.

Vispirms vīruss lielos apmēros izplatīts Eiropā, bet ap 2010.gadu tas nonācis arī ASV, kur tika inficēti arī vairāk nekā 160 ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datori.

Par vīrusa galveno izstrādātāju tiek uzskatīts Krievijas pilsonis Ņikita Kuzmins, kurš aizturēts ASV, bet kā trešais šajā lietā apsūdzēts Rumānijā aizturētais Mihajs Paunesku.

Internetā publiski pieejamā informācija liecina, ka "Gozi Virus" ticis radīts, lai piekļūtu datiem par svešiem banku kontiem un pēc tam iztukšotu tos. Ar minēto vīrusu dators var inficēties, atverot šķietami nekaitīgu "PDF" formāta failu.

Atsaucoties uz ASV tiesā nonākušajiem dokumentiem, aģentūra "Reuters" vēsta, ka ar minētā datorvīrusa palīdzību no banku kontiem visā pasaulē izzagti miljoniem ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!