Foto: Valsts robežsardze
Naktī uz piektdienu Alūksnes novada Pededzes pagastā robežsargam nācies pielietot ieroci, sašaujot Latvijas iedzīvotāju, kurš nepakļāvās robežsarga prasībai apstāties, portālu "Delfi" informē Valsts robežsardzē.

Neilgi pēc pusnakts, pārbaudot informāciju par akcīzes preču nelikumīgu pārvietošanu, robežsardze sākusi meklēt pārkāpēju. Ieraugot Latvijas nepilsoni ar kontrabandas cigarešu saini, robežsargs aicinājis viņu apstāties.

Vīrietis robežsarga prasībām nav pakļāvies un vajāšanas laikā izrādījis fizisku pretošanos. Pārkāpējs aizturēts, pielietojot dienesta ieroci, un tika ievainots kājā. Pēc aizturēšanas pārkāpējam sniegta pirmā palīdzība un viņš nogādāts slimnīcā.

Pret aizturēto personu sākts kriminālprocess par smagu noziegumu izdarīšanu, proti, par kontrabandu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās un par pretošanos varas pārstāvim vai citai valsts amatpersonai, ja tā piedalās noziedzīga vai cita prettiesiska nodarījuma novēršanā vai pārtraukšanā.

Papildus robežsardze uzsver, ka Robežsardzes likuma 18. pants paredz, ka robežsargs ir tiesīgs lietot šaujamieroci, lai aizturētu valsts robežas pārkāpēju, atvairītu uzbrukumu un izbeigtu pretošanos.

Salīdzinoši neilgā laika posmā robežsargiem ieroci nācies pielietot jau otro reizi. Robežsardze atgādina, ka 2016. gada 1. septembrī robežsargs šaujamieroci pielietojis pret nelegālo imigrantu pārvietotāju, kurš izrādījis fizisku pretošanos un nav pakļāvies robežsargu prasībām. Šajā gadījumā ieroča pielietošana bijusi tiesiska un pamatota, un pārkāpējs notiesāts par pretošanos varas pārstāvim, skaidro robežsardze.

Robežu drošību uzraugošā iestāde norāda, ka robežapsardzības sistēma izveidota tā, lai nepieļautu un novērstu nelegālās imigrācijas, nelikumīgas robežšķērsošanas un kontrabandas gadījumus. Visos gadījumos, kad persona fiziski pretosies un nepakļausies robežsargu likumīgajām prasībām, robežsargi var izmantot speciālos līdzekļus un šaujamieročus likumā noteiktajā kārtībā, uzsver robežsardze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!