Foto: LETA
Ceturtdien pulksten 14 Administratīvā rajona tiesa skatīs prokrieviskās aktīvistes Elizabetes Krivcovas pieteikumu pret Drošības policiju, liecina informāciju Tiesu informatīvajā sistēmā.

Atklātā sēdē tiesa vērtēs iestādes faktisko rīcību. Lietu skatīs tiesnese Līga Biksiniece-Martinova.

Kā publiskā paziņojumā informējusi Krivcova, tiesa skatīs jautājumu par Drošības policijas faktiskās rīcības tiesiskumu, iekļaujot personu publiskā pārskatā kā valsts konstitucionālās iekārtas drošībai riskantu personu. "Ar savu pieteikumu gribu pieprasīt no drošības iestādēm stingru likuma ievērošanu, kvalitatīvu analītisku darbu un politisku neitralitāti. Uzskatu, ka, ja cilvēks pauž savu viedokli, ievērojot likumu un neaicinot uz vardarbību, tad policijai nav nekāda pamata uzskatīt to par draudu. Vairākās Rietumu valstīs tiesas kontrole pār drošības dienestu darbību ir pierādījusi savu efektivitāti, esmu pārliecināta, ka tāpat būs arī Latvijā," raksta Krivcova.

Pieteikums tiesā iesniegts februārī. Sākotnēji tiesa atteikusies ierosināt lietu par Drošības policijas publisko pārskatu. Taču 19. maijā Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments pieņēma lēmumu, ka Drošības policijas gada pārskats kā iestādes faktiskā rīcība ir pārbaudāma administratīvā procesa kārtībā, informēja pieteikuma iesniedzēja.

Krivcova nenorāda, par kuru Drošības policijas gada darbības pārskatu viņa vērsusies tiesā. Drošības policija savā darbības pārskatā par 2015. gadu Krivcovu minējuši nodaļā par sistēmiskajiem krievu tautiešu politikas aktīvistiem. Savā pārskatā drošību sargājošā iestāde skaidroja, ka 16. marta protesta pasākumi izraisa arvien mazāku interesi pat tautiešu politikas aktīvistu vidū, vienlaikus pieminot, ka gan sistēmiskos, gan nesistēmiskos aktīvistus 2015. gadā vienoja 70. gadadienai kopš uzvaras Otrā Pasaules karā veltīto pasākumu organizēšana 9. maijā.

"Pirmo reizi šo pasākumu laikā Rīgā tika rīkots "Nemirstīgo pulka" gājiens, kas ir no Krievijas pārņemta tradīcija, kur tā ir kļuvusi par vienu no Krievijas politiskajai elitei vēlamās kolektīvās vēstures atmiņas nostiprināšanas akcijām. Šī gājiena organizēšanā lielāko ieguldījumu deva Aleksandra Gapoņenko domubiedrs Broņislavs Zeļcermans, Margarita Dragile un Elizabete Krivcova, kā arī mazākā mērā – tā sauktie antifašisti. Par ieguldījumu šīs akcijas rīkošanā Dragile saņēma apbalvojumu pārskata periodā notikušajā Vispasaules Krievijas tautiešu kongresā. Svarīgi atzīmēt, ka 9. maija svinības Krievija aktīvi izmanto ne tikai, lai godinātu Otrā Pasaules karā karojošu karavīru piemiņu, bet arī uzsvērtu Krievijas varenību un unikālo lomu vēsturē, tādējādi cenšoties saglabāt ārvalstīs dzīvojošo tautiešu piederības sajūtu Krievijai. Šā iemesla dēļ Krievija aktīvi atbalsta 9. maija pasākumu rīkošanu ārvalstīs gan politiski, gan finansiāli," bija rakstīts Drošības policijas gada pārskatā.

Drošības policija portālam "Delfi" sacīja, ka pirms tiesas atturēsies no komentāriem par savu pozīciju. Vienlaikus informēja, ka Drošības policija neatzīst Krivcovas prasību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!