Foto: DELFI Aculiecinieks

Rīgas apgabaltiesa otrdien diviem 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņu dalībniekiem piesprieda nosacītus sodus, portāls “Delfi” uzzināja Rīgas apgabaltiesā.

Ar nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem tika notiesāts Ansis Ataols Bērziņš, kuram piespriests arī tik pat ilgs pārbaudes laiks, bet otram apsūdzētajam - Jānim Vanagam - piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz diviem gadiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Pilns tiesas spriedums būs 26.augustā un no šī datuma 10 dienu laikā spriedumu būs iespējams pārsūdzēt.

Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks apšauba tiesas notiesājošā sprieduma objektivitāti, jo aizstāvības ieskatā prokuratūra šajā lietā tiesai nav varējusi pierādīt noziedzīgā nodarījuma sastāvu, proti, to, ka viņa klients ņēmis aktīvu dalību masu nekārtībās. Advokāts Mucenieks tiesu debatēs lūdza klientu attaisnot viņam izvirzītajās apsūdzībās arī pierādījumu neesamības dēļ.

Mucenieks pauž pārliecību, ka apsūdzētais nav piedalījies kaut kādās masu nekārtībās, kas Bērziņam tika inkriminētas. "Apsūdzētais nav veicis krimināli sodāmas darbības. Savukārt Saeimas ēkai nodarītie zaudējumi ir sīkums, salīdzinot tos ar pie varas esošo politiķu nodarītajiem zaudējumiem Latvijas iedzīvotājiem gandrīz 20 gadu garumā," norāda Mucenieks.

Viņš pauž pārliecību, ka spriedums tiks pārsūdzēts.

Jau vēstīts, ka tiesa apjomīgo 13.janvāra grautiņu pamata krimināllietu pret 68 apsūdzētajiem sadalīja trīs daļās. Viens no kriminālprocesiem tika izdalīts pret 23 apsūdzētajiem, otrs - pret 25, bet trešais - pret 20. Vēlāk tiesa šos kriminālprocesus sadalīja vēl sīkāk.

Vairāk nekā puse apsūdzēto pirmās instances tiesas spriedumu jau sagaidījusi un vairums no viņiem sodīti ar piespiedu darbu vai naudas sodu. Liela daļa pasludināto spriedumu vēl nav stājusies likumīgā spēkā.

Krimināllietā visas personas sauktas pie kriminālatbildības par aktīvu piedalīšanos masu nekārtībās, kuras saistītas ar grautiņiem, postījumiem, dedzināšanu, mantas iznīcināšanu vai ar vardarbību pret personu, vai ar pretošanos varas pārstāvjiem, un kuras saistītas ar sekām. Sods par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz 12 gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

2009.gada 13.janvārī pēc sankcionēta mītiņa izvērtās neplānotas protesta akcijas, cilvēki mēģināja ielauzties Saeimas ēkā un protesti pusstundas laikā pārauga grautiņos. Vairāki cilvēki tika ievainoti, vairākiem izvirzīja apsūdzību par dalību masu nekārtībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!