Foto: F64

Kopš ekonomiskās krīzes augstākā punkta 2009.gadā strauji samazinājies nozagto automašīnu skaits, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" apkopotā statistika.

Ja 2009.gadā tika nozagtas 113 automašīnas, tad 2012.gadā - par 59% mazāk. Līdzīgu tendenci varēja novērot arī 2010.gadā un 2011.gadā.

Izvērtējot, kādu marku automašīnas iekārojuši zagļi, "Baltas" ekspertu novērojumi liecina, ka pēdējo četru gadu laikā garnadžu gaume nav īpaši mainījusies - visbiežāk nozagtas "Volkswagen", "Audi", "Toyota" un "BMW" markas automašīnas. Līdzīgus rezultātus var novērot arī šī gada pirmajos septiņos mēnešos.

"Baltas" Drošības dienesta vadītājs Egīls Sīlis-Jaunsīlis skaidro, ka ekonomiskās krīzes laikā cilvēkiem bieži vien nācās šķirties no jaunajām un dārgajām automašīnām, kas tika iegādātas "treknajos" gados, un cilvēki pārgāja uz lietotām automašīnām, kā rezultātā palielinājās pieprasījums pēc detaļām. Tikmēr zagļiem šajā situācijā parādījās iespēja vairāk nopelnīt. Turklāt 2009.gadā tika piedzīvots lielākais zādzību skaits "Honda" markas automašīnu grupā - ja kopumā no 2010. līdz 2012.gadam tika nozagtas trīs "Honda" markas automašīnas, tad 2009.gadā - 23. Līdzīga situācija bija arī ar BMW markas automašīnām - attiecīgajā laikā periodā tika nozagtas 25 BMW markas automašīnas, bet 2009.gadā - 28. "Iespējams, zagļi pildīja kādu "aizrobežu" pasūtījumu," pieļauj Sīlis-Jaunsīlis.

Šī gada pirmajā ceturksnī zagļi arvien aktīvāk noskatīja "Land Rover" automašīnas, kurām iepriekšējos gados tika pievērsta minimāla uzmanība. Savukārt otrajā ceturksnī "Balta" novēroja, ka garnadži pievērsās septiņus līdz 12 gadus vecu automašīnu zādzībām, neskatoties ne uz marku, ne uz modeli.

Pēdējo piecu gadu laikā nozagto un atgūto automašīnu attiecība rāda, ka visbiežāk transportlīdzekļus izdevies atgūt 2012.gadā - 49%. Šī gada pirmajos septiņos mēnešos izdevies atgūt 28% no nozagtajām automašīnām.

Lai rūpētos par transportlīdzekļa drošību, "Balta" aicina autovadītājus atcerēties vairākus padomus: automašīnu nepieciešams marķēt, signalizācija var sarežģīt zādzību, garnadžu darbu apgrūtina nestandarta drošības iekārtas. Automašīnu var aprīkot arī ar radio meklēšanas ierīci, kas nepasargā automašīnu no zādzības, bet dod iespēju automašīnu operatīvi atrast, kamēr tā vēl nav izjaukta vai izvesta ārpus valsts. Automašīnu diennakts tumšajā laikā būtu ieteicams novietot apsargātā stāvvietā vai labi apgaismotā, pārredzamā vietā, iesaka apdrošinātājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!