Ekonomikas policijas pārvaldes Intelektuālā īpašuma tiesību aizsardzības nodaļas darbinieki 2005.gadā konstatējuši pārkāpumus vairāku firmu darbībā, kuras piedāvājušas FTP servera pakalpojumus. Kopumā atsavināti autortiesību un blakustiesību objekti vairāk nekā 920 gigabaitu apjomā, informēja Valsts Policijas Preses un sabiedrisko attiecību birojā.
Attīstības un konkurences rezultātā IT pakalpojumi kļūst pieejami aizvien plašākam lietotāju lokam, taču šīs pārmaiņas nes sev līdzi arī negatīvas piezīmes, norāda policija. Aizvien vairāk Latvijā tiek izmantotas interneta sniegtās iespējas ar mērķi veikt nelikumīgas darbības ar autortiesību un blakustiesību objektiem.

Policijas apkopotā informācija liecina, ka pamatā vislielāko kaitējumu rada tie interneta resursi, kuri ir brīvi pieejami jebkuram sabiedrības pārstāvim ar datora un interneta pieslēguma palīdzību. Pirmkārt, šobrīd pieejamākais nelegāli iegūstamā intelektuālā īpašuma avots interneta vidē ir FTP serveri. To lietošanai praktiski nav vajadzīga nekāda speciāla programmatūra un zināšanas.

Tālāk seko “peer to peer” tīklu veidi, kā “dc++”, “bit torent”, “kaZaA”, “bearshare”, “Vinmx”, “edonkey2000”, “emule”, kuru lietošanai, kā atzīst speciālisti, ir nepieciešamas priekšzināšanas, atbilstoša datortehnika, interneta pieslēguma ātrums un brīvais laiks, kas pagaidām šādu tīklu lietotāju skaitu ierobežo. Taču ņemot vērā interneta pieejamības paplašināšanos, tā ātrumu, datoru mājas lietotāju skaita pieaugumu, šo tīklu lietotāju skaits varētu palielināties, kas tiek ņemts vērā plānojot Ekonomikas policijas nodaļas darbu tuvākajā perspektīvā.

Veicot “peer to peer” tīklu vidējā statistiskā lietotāja profila izpēti, policijas darbinieki ir izdarījuši vairākus secinājumus. Lielākoties tie ir jauni cilvēki – jaunieši, skolnieki, kuru zināšanu līmenis autortiesību likumdošanā lielākoties sastāv no tā ko viņi gūst no resursa uzturētāja sniegtās informācijas. Savukārt resursu uzturētāji uzsver, ka visi pieejamie materiāli tiek piedāvāti izglītošanās mērķiem un nav domāti komerciāliem mērķiem. Šo tīklu lietotājiem neviena no ieinteresētajām pusēm (nevalstiskās organizācijas, autortiesību aizsardzības organizācijas u.c. iestādes) nav sniegusi informāciju lietotājiem saprotamā veidā par likuma pārkāpumiem minēto tīklu lietošanā. Lietotāju vidū pastāv maldīgs uzskats, ka piedāvājot apmaiņai kādu filmu, mūzikas ierakstu, programmu netiek pārkāpts likums.

Policijas darbinieki aizvadītajā gadā konstatējuši vairākus pārkāpumus interneta vidē. Ievērojamākie no tiem - Liepājā kāds vietējais interneta pakalpojumu sniedzējs piedāvājis saviem tīkla klientiem lietot FTP serveri, uz kura atradās autortiesību un blakustiesību objekti vairāk kā 600 gigabaitu apjomā. Līdzīgs gadījums bijis arī Rīgā, kur tika konstatēti autortiesību un blakustiesību objekti vairāk kā 120 gigabaitu apjomā.

Savukārt aizdomās par nelikumīgām darbībām, kādas mājas lapas uzturētājam atsavināts serveris ar autortiesību objektiem vairāk kā 200 gigabaitu apjomā. Operatīvā darba rezultātā vairākos gadījumos ir atsavinātas datorsistēmas, cietie diski (HDD), serveri, uz kuriem atradās autortiesību un blakustiesību objekti un kuri tika izmantoti failu apmaiņas programmas “DC++” lietošanai.

Par visiem minētajiem gadījumiem uzsākts kriminālprocess un tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!