Drošības policija lūgusi Rīgas tiesu apgabala prokuratūru sākt kriminālvajāšanu Jūrmalas vēlētāju balsu pirkšanas krimināllietā, informēja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.
No partijas "Jaunais centrs" (JC) Jūrmalas domē ievēlētais Igors Dreija un trīs JC deputāta kandidāti - uzņēmējs Sergejs Zikins, arodbiedrības "MAS "Jūraslīcis" darbinieki" priekšsēdētāja Valentīna Sprukta un šīs arodbiedrības revidente Valentīna Staško tiek turēti aizdomās par vēlēšanu tiesību realizēšanas kavēšanu jeb vēlētāju uzpirkšanu pērn 12.martā notikušajās Jūrmalas domes vēlēšanās.

Par šādu pārkāpumu Krimināllikumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka vēlētāju uzpirkšana JC interesēs notikusi Kauguros - 2.vidusskolā izvietotajā vēlēšanu iecirknī. Skolā veiktajā kratīšanā atrasts saraksts ar personām, kurām maksāta nauda, kā arī vēl nesamaksāti 420 lati.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Aleksejs Loskutovs pēc aizdomās turamo aizturēšanas pērn Saeimas Pretkorupcijas komisijas sēdē stāstīja, ka JC par vienu vēlētāja balsi Jūrmalā maksājis 20 latus.

Iepriekš tika ziņots, ka policijai ir aizdomas par aptuveni 1000 vēlētāju balsu pirkšanu, bet šobrīd policija plašākus komentārus par lietu nesniedz.

Tiesā, kas lēma par aizdomās turamo drošības līdzekļiem, noskaidrojās, ka pērn 17.martā KNAB vērsusies kāda privātpersona, lūdzot pārbaudīt iespējamo vēlētāju balsu pirkšanu. Persona norādījusi, ka nedēļu pirms vēlēšanām Dreija izplatījis informāciju, ka par JC nobalsojušajiem cilvēkiem tiks maksāti 20 lati.

Iesniegumā KNAB arī minēts, ka apmaiņā pret vēlētāju balsīm Dreija solījis aizstāvēs uzņēmuma "Jūraslīcis" darbinieku intereses un vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā. Dreija, tāpat kā pārējie aizdomās turamie, bija arī uzņēmuma "Jūraslīcis" arodbiedrības pārstāvis.

Kā ziņots, ierosināta krimināllieta bija viens no argumentiem vairāku partiju prasībā par Jūrmalas domes vēlēšanu rezultātu atcelšanu. Tomēr tiesa šo prasību noraidīja un atzina vēlēšanu rezultātus par likumīgiem.

Drošības policija jau pagājušā gada 29.martā lūdza Rīgas tiesu apgabala prokuratūru sākt kriminālvajāšanu šajā lietā, tomēr lieta tika nodota papildizmeklēšanai.

Kā ziņots, Dreija bija JC saraksta līderis vēlēšanās Jūrmalā un kā vienīgais no šīs partijas ieguva pašvaldības deputāta mandātu.

Dreija piedalījies arī atklātībā nākušajās Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas lietas telefona sarunās. Pēc to publiskošanas partija "Jaunais laiks" valde uzdeva Jūrmalas domes priekšsēdētājai Inesei Aizstrautai (JL) pārtraukt sadarbību ar Dreiju. Aizstrauta nolēmusi turpmāk deputātu uz domes koalīcijas sēdēm neaicināt.

Aģentūras LETA arhīva dati liecina, ka 1960.gadā dzimušais advokāts Dreija bija Jūrmalas pilsētas domes deputāts arī iepriekšējā sasaukuma laikā. 2001.gadā viņš tika ievēlēts no politisko organizāciju apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saraksta.

Totalitārisma seku dokumentēšanas centrs (TSDC) pirms iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām ziņoja, ka, iespējams, Dreija sadarbojies ar VDK, taču saistība tiesas ceļā nav pierādīta, jo nav ierosināta pārbaudes lieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!