Rīgā, naktī uz 23.septembri vairāki apsardzes firmas "Evor" darbinieki smagi piekāvuši divus vīriešus, taču uz notikuma vietu izsauktie policisti atteikušies pieņemt aculiecinieka iesniegumu par apsargu rīcību, portālu "Delfi" informēja piekaušanas aculiecinieks Edgars.
Viņš incidenta naktī devies uz mājām, Brīvības ielā 96 pretī spēļu zālei "Bingo" pamanījis, ka vairāki apsargi grūsta divus vīriešus. Aculiecinieks informē, ka sākumā četri apsargi rupji lamājuši vīriešus, bet vēlāk sākuši pielietot vardarbību. Vīrieši ievilkti vārtrūmē un spārdīti kājām. Edgars norāda, ka pēc brīža piebraukusi jauna ekipāža, no kuras izkāpušie apsargi pievienojušies kolēģiem kautiņā.

Aculiecinieks izsaucis policiju, kurai izstāstījis redzēto un apliecinājis, ka ir gatavs uzrakstīt iesniegumu par apsardzes darbinieku darbībām un cilvēku piekaušanu. Policisti, neliekoties zinis par apsargiem, cietušos un lieciniekus nogādājuši policijas iecirknī, norāda aculiecinieks.

Iecirknī Edgars atkārtoti uzstājis, ka vēlas uzrakstīt iesniegumu par apsargu rīcību. "Dežurants man atbildēja, ka policijas iecirknis nav veikals, kur var staigāt iekšā un ārā," stāsta vīrietis. Kad liecinieks izteica vēlēšanos satikties ar cietušajiem, lai nodotu savas koordinātes un apliecinātu, ka liecinās pret apsargiem, policists atbildējis, ka piekautie ir aizturēti par sīku vandālismu un ar viņiem var satikties tikai advokāts vai radinieki.

"Man dežurants norādīja, ka tikai gadījumā, ja cietušās personas velēsies izvirzīt apsūdzību pret apsargiem, man būs tiesības rakstīt liecību," skaidro aculiecinieks. Viņš pastāstīja, ka pēc šādas policijas rīcības bijis neizpratnē. Viņš uzskata, ka neviens saprātīgs cilvēks pēc šādas saskarsmes ar policiju un apsardzes darbiniekiem nerakstīs pret tiem iesniegumu. "Uz izteikumu man atbildēja – tā ir mana problēma, ja neuzticos valsts policijai," skaidro vīrietis.

Dodoties prom no policijas iecirkņa liecinieks pamanījis, ka piebrauc tā pati "Evor" apsardzes firmas automašīna, no kuras izkāpušie apsargi dodas uz policijas iecirkni. "Ar mums kā lieciniekiem neviens nesazinājās arī nākamajā dienā," ir neizpratnē Edgars.

Vīrietis pēc šī atgadījuma nosūtījis atklātu vēstuli Valsts policijas (VP) Rīgas nodaļas 1.policijas iecirkņa priekšniekam Pēterim Spruktam un VP Galvenās policijas pārvaldes priekšniekam Andrim Dzenim.

VP preses sekretāre Ieva Rekšņa portālam "Delfi" norādīja, ka nepieciešams pārbaudīt izskanējušo informāciju, lai varētu komentēt notikušo. Viņa gan uzsvēra, ka policisti, kas šādi rīkojas, nevar strādāt policijā. "Šāda rīcība ir nepieļaujama," norādīja Rekšņa.

Apsardzes firmas "Evor" pārstāvis Leons Mačs portālam "Delfi" teica, ka nav informēts par šo atgadījumu un tāpēc nevar to komentēt. Mačs sacīja, ka nav saņēmis sūdzības par firmas apsargu rīcību. "Nevaru šo situāciju komentēt," norādīja "Evor" pārstāvis.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Iveta Kancēna portālam "Delfi" teica, ka iesniegumu policijai par kādām nekārtībām var rakstīt ikviens cilvēks. Viņa norādīja, ka ir nepieļaujama situācija, kad policija atsakās pieņemt iesniegumu no cietušā vai liecinieka. Gadījumā, ja notikusi neizdarība no policijas puses, tad cietušajiem ir tiesības rakstīt iesniegumu VP Personāla kvalitātes vadības nodaļā, lai tur gadījums tiktu izvērtēts un pieņemts lēmums par iespējamas disciplinārlietas ierosināšanu.

Runājot par konkrētu gadījumu, Kancēna skaidroja, ka svarīgi zināt, kurš ir incidenta ierosinātājs un tieši tamdēļ ir svarīgi liecinieki. Ministrijas pārstāvei bija zināms, ka tonakt noticis kautiņš pie naktskluba "Larocca", kur konflikts izcēlies starp diviem vīrieši. Lai kautiņu izšķirtu izsaukta policija un iesaistījušies arī apsardzes firmas "Evor" darbinieki. Par notikušo ierosināta administratīvā lieta par kautiņu sabiedriskā vietā, kā arī kriminālprocess par sīku miesas bojājumu nodarīšanu.

Kancēna zināja teikt, ka kautiņā iesaistītie vīrieši iesniegumu nav vēlējušies rakstīt, bet no liecinieka gan tas ir pieņemts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!