Ventspils mērs Aivars Lembergs trešdien pulksten 8:30 aizturēts saistībā ar tā dēvēto Ventspils uzņēmēju lietu, portālam "Delfi" apliecināja viņa advokāts Aivo Leimanis.
Advokāts portālam "Delfi" sacīja, ka Lembergs aizturēts pēc prokuratūras rīkojuma. Aizturēšana notikusi pēc Kriminālprocesa likuma 270.punktā noteiktā par pirmsapcietinājuma aizturēšanu. Likums nosaka, ka izmeklētājs vai prokurors var aizturēt aizdomās turēto vai apsūdzēto uz laiku līdz 12 stundām nogādāšanai pie izmeklēšanas tiesneša, lai izlemtu jautājumu par apcietinājuma piemērošanu.

Leimanis portālam "Delfi" uzsvēra, ka šinī procesā Lembergam ir piemērots liecinieka statuss un, lai arī trešdien paredzēts lemt par viņa apcietināšanu, apsūdzība vēl nav uzrādīta.

Advokāts uzsvēra, ka viņa klients pārliecināts, ka notikusi politiskā izrēķināšanās, kā arī prokuratūras atriebība.

Aizturēšana saistīta ar 2005.gada oktobrī uzsākto lietu, kurā prokuratūra pārbauda Ventspils uzņēmēju darbību. Vēlāk prokuratūra izdalīja atsevišķu kriminālprocesu, kurā Lembergam ir uzrādīta apsūdzība, taču viņa aizturēšana nav saistīta ar viņa lietu.

Lembergam apsūdzība uzrādīta par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanu un amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

Lembergs kā kukuli esot pieņēmis Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un uz to pamata viņam izmaksātos naudas līdzekļus - 453 000 latu. Ventspils mērs apsūdzēts arī par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu. Kopš 1994.gada Lembergs esot bijis "Kālija parka" slēpts akcionārs.

Ventspils mērs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības ir nepamatotas.

Marta sākumā KNAB prokuratūras uzdevumā aizturējis citu ietekmīgu Ventspils uzņēmēju - "Ventspils Nafta" padomes priekšsēdētāju un VN īpašnieces AS "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT) prezidentu Mamertu Vaivadu. Tās pašas dienas vakarā veikta kratīšana Vaivada kabinetā VN birojā Ventspilī.

Ventspils amatpersonu lietā apsūdzības izvirzītas Ventspilī praktizējošam advokātam Gintam Laiviņam – Laiveniekam. Viņš tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu laika posmā no 2002. gada vidus līdz 2004. gada oktobrim.

Savukārt aizdomās par naudas atmazgāšanu organizētā grupā janvāra beigās apcietināta "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane, kas saistīta ar Ventspils amatpersonu krimināllietu.

Prokuratūra iepriekš informēja, ka Ventspils amatpersonu lietā apsūdzības Lembergam izdalītas atsevišķā kriminālprocesā. Līdz ar to citos procesos šajā pat lietā, Lembergs ir liecinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!