Prokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors Agnis Pormalis uzsācis kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā saistībā ar nacionālās sporta bāzes VAS "Biķernieku kompleksā sporta bāze" (BKSB) privatizāciju maksātnespējas procesā, portālu "Delfi" informēja Prokuratūra preses centrā.
Process uzsākts, izvērtējot Valsts kontroles ziņojumu par revīzijā konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem.

Ar tiesas lēmumu 1999.gadā BKSB atzīta par maksātnespējīgu. Uz maksātnespējas pasludināšanas brīdi BKSB saistības pret kreditoriem bija 103 tūkstoši latu, par 3344 latiem pārsniedzot aktīvu apjomu. 2001.gada 23.martā Satiksmes ministrija sabiedrības pamatkapitālu, ieguldot nekustamo īpašumu, palielināja līdz 904 970 latu. Uz 2001.gada 31.decembri parādsaistību apjoms bija 74 607 latu.

Neraugoties uz to, ka šāda Satiksmes ministrijas rīcība atļāva veikt efektīvus pasākumus BKSB saistību pilnīgai dzēšanai un to, ka sabiedrības sastāvā ietilpa nekustamie īpašumi - būves un trīs zemesgabali vairāk nekā miljons kvadrātmetru platībā, maksātnespējas procesā iesaistītās atbildīgās personas, tajā skaitā arī tās, kurām bija tiesības rīkoties ar valsts mantu un finanšu līdzekļiem, tīši vai aiz nolaidības neveica nekādus pasākumus maksātnespējas procesa izbeigšanai.

Prokuratūras informācija liecina, ka 2006.gada janvārī, pārsniedzot pilnvaras, ignorējot likumos noteiktos aizliegumus, atbildīgās personas veica sabiedrības privatizāciju, piesaistot privāto kapitālu apmērā, kas vairāk nekā 50 reizes pārsniedza uz to brīdi atlikušo nedzēsto saistību apjomu, tādējādi prettiesiski samazinot valsts kapitāla daļu sabiedrībā no 100 % uz 47,51 % un līdz ar to nodarot būtisku kaitējumu valsts interesēm.

Bez tam, arī parādnieka pārstāvis tīši vai aiz nolaidības neizmantoja ar likumu piešķirtās tiesības un neveica nekādus pasākumus, lai savlaicīgi ierosinātu izbeigt maksātnespējas procesu un apstrīdētu likumā noteiktajā kārtībā prettiesiski veikto sabiedrības privatizāciju.

Nolemts uzdot virzīt kriminālprocesu Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas pārvaldei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!