Rīgas apgabaltiesa otrdien, sesto reizi izskatot jautājumu par drošības līdzekļa maiņu smagos noziegumos apsūdzētajam Aivaram Lembergam, nolēma viņu atbrīvot no apcietinājuma un piemērot viņam jaunu drošības līdzekli – mājas arestu.
Lēmumu par drošības līdzekļa maiņu Lembergam pieņēma tiesnese Tamara Broda.

Portāls "Delfi" novēroja, ka vairāki desmiti Lemberga atbalstītāju otrdien šo tiesas lēmumu sagaidīja ar asarām acīs un sveica Lembergu ar izkļūšanu no apcietinājuma.

Mājas arests Lembergam jāizcieš viņa deklarētajā dzīvesvietā, taču Ventspils mērs žurnālistiem norādīja, ka grasās vērsties pie izmeklēšanas tiesneša, lūdzot viņam noteikt mazāk brīvību ierobežojošu drošības līdzekli. "Es gribu strādāt," sacīja Lembergs.

Ventspils mērs pieļāva, ka saistībā ar viņa turēšanu apcietinājumā pārkāpti vairāki Eiropas Cilvēktiesību konvencijas panti. Atbrīvošanu Lembergs nesaistīja ar jaunā Valsts prezidenta Valda Zatlera stāšanos amatā. Savukārt uz jautājumu, vai viņš piedalījās nesen notikušajā referendumā Lembergs smaidot atbildēja: "Lai paliek!"

Motivējošais tiesas lēmums būs pieejams trešdien plkst. 16. Lembergs pēc atbrīvošanas no apcietinājuma žurnālistiem norādīja, ka viņš 120 dienas ir pavadījis apcietinājumā, nezinot kāpēc viņam tas ir piemērots.

"Pastāv augsta iespējamība, ka Lembergs, būdams atbrīvots no Matīsa cietuma, var traucēt izmeklēšanai," žurnālistiem otrdien sacīja prokurors Krišjānis Rudzītis. Prokurors norādīja, ka mājas arestu parasti piemēro personām, kurām nepieciešams piemērot apcietinājumu, bet kādu īpašu iemelsu dēļ apcietinājums nevar tikt piemērots. Rudzītis norādīja, ka trešdien, kad būs saņemta tiesas motivācija, šie apstākļi kļūšot zināmi. Pēc prokurora domām, viens no šādiem iemesliem var būt arī veselība.

Šis tiesas lēmums nav pārsūdzams, tāpēc prokuratūra drošības līdzekļa maiņu var lūgt gadījumā, ja lietā būs kādi jauni apstākļi vai arī, ja Lembergs pārkāps šobrīd noteikto drošības līdzekli, skaidro prokurors.

Tas, kādi ierobežojumi viņam būs mājas aresta laikā kļūs zināmi trešdien.

Jau vēstīts, ka Lembergs apcietinājumā atrodas kopš 14.marta, kad Centra rajona tiesas izmeklēšanas tiesnesis apmierināja prokuratūras lūgumu un apcietināja Ventspils mēru.

Iepriekš Lembergs un viņa advokāti vairākkārt mēģinājuši panākt drošības līdzekļa apcietinājuma atcelšanu, taču bez rezultātiem.

Ventspils mēram izvirzītas apsūdzības naudas atmazgāšanā, kukuļdošanā un īpašuma neuzrādīšanā. Lembergs izvirzītās apsūdzības kategoriski noliedz.

Ventspils amatpersonu lietā no apcietinājuma jau atbrīvots Ventspils uzņēmējs Ansis Sormulis un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane.

Ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi noteikti VN padomes priekšsēdētājam Mamertam Vaivadam, uzņēmējs Kristam Skujam un Ventspilī praktizējošam advokātam Gintam Laiviņam-Laiveniekam. Aizdomās turamā statuss piemērots arī Lemberga dēlam Anrijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!