Par seksuālu uzmākšanos internetā nepilngadīgām meitenēm apsūdzēto Dzintaru Jansonu prokurors sestdien Rīgas apgabaltiesā prasīja sodīt ar piecu gadu cietumsodu, piemērojot policijas kontroli uz trīs gadiem.
Šodien krimināllietā notika tiesas debates, bet spriedumu plānots pasludināt pirmdien, 4.februārī, plkst.9.30.

Jau iepriekš ziņots, ka šis ir pirmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad persona tiesas priekšā stājas saistībā ar seksuālu uzmākšanos internetā, iepriekš vēstīja laikraksts "Diena", pēc kura veiktā eksperimenta Jansonam tika uzrādīta minētā apsūdzība.

Prokuratūra 1952.gadā dzimušajam vīrietim uzrādījusi apsūdzību par nepilngadīgu, arī mazgadīgu personu pavešanu netiklībā, kā arī par mēģinājumu ar šīm meitenēm veikt vardarbīgu dzimumtieksmes apmierināšanu. Lielākā daļa šo darbību veiktas, izmantojot internetu.

Vīrietim tiek inkriminētas trīs epizodes, kurās viņš veicis netiklības aktus ar trim nepilngadīgām meitenēm, no kurām viena bija mazgadīgā. Divas meitenes ir dzīvē reāli eksistējošas personas, bet trešā - laikraksta "Diena" izdomāta 14 gadus vecā Marija.

Kriminālprocesu policija ierosināja 2006.gadā pēc "Dienas" veiktā eksperimenta portālā "draugiem.lv", kur žurnālisti izveidoja fiktīvu Marijas profilu un atklāja, ka meitenes nepilngadība nav šķērslis tolaik 54 gadus vecajam vīrietim sūtīt seksuāla rakstura vēstules un seksa piedāvājumus.

Kā ziņoja "Diena", lai arī nepilngadīgo pavešana notika lielākoties internetā, ar vienu no reāli eksistējošām meitenēm, kurai tolaik bija 12 gadi, vīrietis 2006.gadā arī satikās un centās viņu pierunāt uz netiklām darbībām, taču meitene izbijās, un vīrietis viņu aizveda mājās. Otra reāli eksistējoša meitene ir 14 gadu veca, ar viņu vīrietis sarakstījās internetā. Arī ar "virtuālo" Mariju vīrietis norunāja satikšanos, uz kuru arī ieradās.

Vīrietis apsūdzēts pēc Krimināllikuma (KL) 160.panta 3.daļas caur 15.panta 4.daļu par mēģinājumu vardarbīgā veidā apmierināt dzimumtieksmi pret mazgadīgo, pēc KL 162.panta 2.daļas par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo, kā arī pēc KL 233.panta 2.daļas par šaujamieroča nelikumīgu iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas.

KL 160.panta 3.daļa vainīgo personu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, KL 162.panta 2.daļa - ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, bet KL 233.panta 2.daļa - ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 10 gadiem vai ar arestu, kā arī dažādiem citiem aizliegumiem.

Sākotnēji 2006.gada novembra beigās tiesa kā drošības līdzekli vīrietim piemēroja apcietinājumu, kurā viņš pavadīja vairākus mēnešus, taču kopš 2007.gada marta vīrietis ir brīvībā, jo policija drošības līdzekli no apcietinājuma grozīja uz drošības naudu 4000 latu apmērā. Kā papildu drošības līdzeklis apsūdzētajam noteikta arī sūtījuma saņemšanas adreses paziņošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!