Policija pie Vērmanes dārza sestdien aizturējusi divus protestētājus pret lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" rīkoto Draudzības dienu pasākumu.

imageFoto galerija

Kā pastāstīja Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja priekšniece Ieva Rekšņa, viens vīrietis aizturēts par atrašanos alkohola reibumā sabiedriskā vietā, bet otrs par neatļauta priekšmeta, proti, dūmu sveces ienešanu publiskā pasākumā.

Tiesa, šī dūmu svece netika ienesta Vērmanes dārzā, taču teritorija ārpus parka arī ir uzskatāma par publisko zonu, skaidroja Rekšņa.

Pret abām personām sāktas administratīvās lietvedības.

Draudzības dienu pasākuma gājiens ir noslēdzies, kur visi tā dalībnieki pulcējās uz sapulci pie estrādes. Tad arī gājiena pretinieki sāka pamazām izklīst, tādējādi rodot satiksmes sastrēgumus uz Kr.Barona ielas.

Daži no protestētājiem tomēr pulcējās mazās grupiņās un stāvot pie dārza sētas dziedāja dziesmas.

Jau ziņots, ka gājienā piedalījās aptuveni 300 dalībnieku un to rokās bija redzami vairāku valstu karogi, kā arī Eiropas Savienības karogs. Pārsvarā gājienā piedalās ārvalstu viesi no Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Viņiem rokās arī bija redzami plakāti, uz kuriem bija lasāmi uzraksti par cilvēktiesību normu ievērošanu.

Gājiena priekšgalā atmuguriski ar seju pret tā dalībniekiem un basām kājām gāja Līga Dimitere. Ik pa brīdim viņai pieskrēja kāds no dalībniekiem, lai kopā nofotografētos.

Pēc kāda laika Dimitere nogūlās uz ielas, tādējādi mēģinot aizšķērsot turpmāko gājiena virzību. Apvienības "Mozaīka" pārstāvjiem šāda rīcība izraisīja apmulsumu, jo likās, ka Dimiterei palicis slikti ar veselību, taču kā vēlāk noskaidrojās viss esot bijis kārtībā un gājiens varēja turpināties, lai gan Dimitere palika guļot uz ielas.

Pēc šādas Dimiteres rīcības viņai klāt arī pieskrēja policijas darbinieki, lai pārliecinātos, ka ar pretgājiena aktīvisti viss ir kārtībā.

Paralēli gājienam arvien vairāk bija sapulcējušies gājiena protestētāji, kuri bija pulcējušies vienā vietā uz Brīvības un Tērbatas ielas stūra. Tāpat gājienu novēroja vairāki garāmgājēji.

Bija redzami vismaz 200 gājiena protestētāju, kuri ejot pa Merķeļa ielu garām Vērmanes dārzam sauca skaļus saukļus, svilpa un rokās turēja plakātus ar uzrakstiem, kā arī Bībeles.

Piemēram, Tērbatas ielas sākumā pie viena no nožogojumiem bijušais politiķis, mācītājs Jānis Šmits pakāpies uz kādas kastes sanākušajiem teica runu un nolasīja sprediķi. Pēc runas Šmits ar klātesošajiem skaļā balsī noskaitīja tēvreizi.

Pēc Šmita uz kastes kāpa "Jaunās paaudzes" mācītājs Aleksejs Ļedjājevs, kurš sanākušos uzrunāja krievu valodā.

Savukārt Valsts policija lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" Draudzības dienu pasākuma laikā ir dokumentējusi gājiena pretinieku rīcību un pēc tam lems vai pret to organizētājiem var tikt ierosināta administratīvā lieta.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis sacīja, ka visticamāk, tiks uzsākta administratīvā lieta par likuma Par sapulcēm, gājieniem un piketiem pārkāpumiem, jo pret Draudzības dienu sanākušie pretinieki bija pulcējušies nesankcionēti un bez atbildīgo institūciju atļaujas.

Ķuzis piebilda, ka gājiena pretinieku akcija izskatījusies organizēta, jo cilvēkiem ir bijuši sagatavoti plakāti un kāds viņus vadījis, bet šādām akcijām nebija atbildīgo institūciju akcepts. Pašlaik pēc policijas rīcībā esošās informācijas šo protesta akciju rīkojuši "Jaunās paaudzes" atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!