Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja spēkā apelācijas instances tiesas attaisnojošo spriedumu etniskā naida kurināšanā apsūdzētajam Andrim Jordanam, informēja tiesa.

Senāts piektdien apelācijas instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu, bet kasācijas sūdzību noraidīja. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Senāta Krimināllietu departaments atzīst, ka apelācijas instances tiesas spriedums ir tiesisks un pamatots. Senāts atzina, ka Jordanam celtajā apsūdzībā nav norādītas darbības, kas vērstas uz rasu naida vai nesaticības izraisīšanu.

Apsūdzība Jordanam celta pēc viņa uzrunas Reitera namā notikušajā Latvijas antifašistiskās komitejas organizētajā diskusijā "Nacisma, neonacisma un ksenofobijas problēmas Latvijā". Diskusiju laikā Jordans publiski paudis atbalstu Krievijas neonacistu darbībām, kuras izpaužas cilvēku nonāvēšanā. Atbildot uz jautājumu, cik ebreju un čigānu ir viņa pārstāvētajā organizācijā, Jordans izteicis viedokli, ka "Ebreji [..] žīdi un čigāni - viņi nav cilvēki. Tāpēc viņi nav mūsu organizācijā". Diskusijas laikā apsūdzētais atzinis, ka viņa pārstāvētās organizācijas mērķis ir etnisko tīrīšanu organizēšana un metaforiski salīdzinājis sev netīkamās tautas ar gangrēnu, kas jānogriež.

Rīgas apgabaltiesa rasu naida kurināšanā apsūdzēto Jordanu sodīja ar brīvības atņemšanu un gadu un sešiem mēnešiem.

AT krimināllietu tiesu palāta apelācijas instancē šo spriedumu atcēla daļā par Jordanam noteikto galīgo sodu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un vienu mēnesi. Pēc Jordana iesniegtās kasācijas sūdzības AT Senāta Krimināllietu departaments šo spriedumu atcēla un lietu nosūtīja jaunai iztiesāšanai apelācijas instances tiesai. Tāpat kasācijas instances tiesa grozīja apsūdzētajam piemēroto drošības līdzekli no apcietinājuma uz sūtījumu saņemšanas adreses paziņošanu.

Šogad februārī Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta, atkārtoti apelācijas instancē iztiesājot krimināllietu, atzina Jordanu par nevainīgu un attaisnoja.

Kasācijas protestu par apelācijas instances tiesas spriedumu iesniedza prokuratūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!