Kāds naudas "atmazgāšanā" aizdomās turētais par nelegāli iegūto naudu, iespējams, iegādājies privāto lidmašīnu, kuteri un ekskluzīvu "Aston Martin" automašīnu, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka aizdomās turētais ir uzņēmējs Artis Hartmanis.

Latvijas Radio Hartmanis gan apgalvoja, ka VID Finanšu policija ar viņu neesot sazinājusies un par šo lietu viņš neesot informēts.

Piektdien VID kāda kriminālprocesa ietvaros veica virkni kratīšanu saistībā ar kāda Liepājas uzņēmēja iespējamo nelegālo darbību naftas biznesā, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus lielā apmērā. Persona A., pret kuru uzsākts kriminālprocess, par nelegāli iegūto naudu, iespējams, iegādājies privāto lidmašīnu, kuteri un ekskluzīvu "Aston Martin" automašīnu.

Aizturētais, veicot noziedzīgās darbības, četru gadu laikā varētu būt apgrozījis nelegālus līdzekļus kopumā 140 miljonu latu, taču precīzu "atmazgātās" naudas summu noskaidros izmeklēšanā.

VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga vēlāk informēja, ka, pēc sākotnējiem aprēķiniem, šis cilvēks, izvairoties no nodokļu nomaksas, valstij nav samaksājis vismaz vienu miljonu latu.

5.novembrī VID izmeklētāji Liepājā veica kratīšanu noziedzīgās shēmas organizatora, iesaistīto uzņēmumu amatpersonu un grāmatvežu dzīves vietās un birojos. Lai gan noziedzīgajā shēmā iesaistītās personas bija centušās no VID slēpt lietiskos pierādījumus, tos pārvietojot un cenšoties iznīcināt, kratīšanu laikā izņemti ārzonas uzņēmumu grāmatvedības dokumenti, zīmogi, kodu kalkulatori, elektroniskās informācijas nesēji un citi būtiski lietiskie pierādījumi.

Izmeklēšanas laikā ir noskaidrots, ka persona A. izveidoja saimnieciskās darbības shēmu, kura darbojās laika posmā no 2006. līdz 2010.gadam, ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas un "atmazgāt" naudu.

Organizatoram A. piederēja vairāki Latvijā reģistrēti uzņēmumi, kuriem, lai veiktu saimniecisko darbību, bija tādi resursi, kas nepieciešami naftas produktu tirdzniecībai, transportēšanai, pārkraušanai un bunkurēšanai. Šos resursus par pašizmaksu izīrēja ārzonas uzņēmumiem, kuru darbību tieši vai pastarpināti kontrolēja A. Savukārt šie ārzonas uzņēmumi jau par tirgum atbilstošu cenu minētos resursus, kas nepieciešami darbībām ar naftas produktiem, piedāvāja Latvijas un ārvalstu uzņēmumiem.

Gūto peļņu shēmā iesaistītas personas izņēma skaidrā naudā no banku kontiem Šveicē, Lihtenšteinā un Krievijā. Šādi ik gadu, iespējams, tika apgrozīti līdzekļi 35 miljonu latu apmērā un netika nomaksāti nodokļi lielā apmērā. Savukārt shēmas organizators A. gūto peļņu, iespējams, izmantoja, lai varētu nodrošināt greznu dzīves veidu, un iegādājās privāto lidmašīnu, kuteri un automašīnu "Aston Martin". Kriminālprocess par iepriekš minētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tika uzsākts 15.oktobrī.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka aizdomās turētais ir uzņēmējs Hartmanis. Viņš ir SIA "Transit company group" valdes loceklis, uzņēmums nodarbojas ar nekustamā īpašuma izīrēšanu un pārvaldīšanu. Laikraksts "Dienas Bizness" iepriekš vēstīja, ka 2005. gadā 62 tūkstošus latu nopelnījusī SIA Baltic Bunkering Company, kuras lielākais īpašnieks bija Hartmanis, iegādājusies pilnīgi jaunu Aston Martin DB9. Tiesa, toreiz minētā uzņēmuma apgrozījums bijis 380 tūkstoši latu.

VID šo portāla "Delfi" rīcībā esošo informāciju nekomentē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!