Foto: LETA

Arvien vairāk uzņēmēju "sagroza" elektronisko kases aparātu datus, jeb iejaucas to darbībā, tādējādi no kasēm tiek izņemti miljoniem eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

VID dati liecina, ka vislielākais potenciāli neuzrādītais apgrozījums 2013.gadā bija mazumtirdzniecībā un pakalpojumu nozarē. Rīgas Ekonomikas augstskolas aplēses liecina, ka 2013. gadā mazumtirdzniecībā ēnu ekonomikas apmērs sasniedza 20,5 %, savukārt pakalpojumu nozarē - 19,8%.

Mazumtirdzniecībā neto apgrozījums 2013.gadā bija 5 903,57 miljoni eiro un potenciālais nedeklarētais apgrozījums bija 1 522,3 miljoni eiro. Savukārt pakalpojumu nozarē neto apgrozījums sasniedza 1 142,62 miljonus eiro un potenciālais nedeklarētais apgrozījums bija 282,09 miljoni eiro.

VID tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumos veikto pārbaužu rezultāti šā gada 10 mēnešos liecina, ka 628 gadījumos tikuši konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar iejaukšanos elektronisko kases aparātu darbībā, 1208 gadījumos konstatēti pārkāpumi saistībā ar elektroniskajiem kases aparātiem un 1474 tematiskajās pārbaudēs VID tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumos konstatējis pārkāpumus.

Šā gada pirmajos 10 mēnešos šādu pārkāpumu skaits ir lielāks, nekā visā pagājušajā gadā kopā.

VID atgādina, ka līdz šim 2014. gadā fiksēti vairāki lieli krāpniecības gadījumi, kad uzņēmuma darbinieki ir iejaukušies elektronisko kases aparātu darbībā un uzņēmēji samazinājuši ieņēmumu summu. Samazinājums svārstās no 71 tūkstoša līdz teju 359 tūkstošiem eiro gadā.

Taču šobrīd Finanšu policijai izdevies atklāt noziedzīgu grupējumu, kura veidotajā shēmā katru mēnesi no noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu kasēm nelegāli izņemti 700 000 – 800 000 eiro skaidrā naudā.

Jau ziņots, ka Finanšu policija apturējusi noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojās ar kases aparātu "sagrozīšanu", ceturtdien žurnālistus informēja Finanšu policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Apturēts organizēti noziedzīgs grupējums, kura kodolu veidoja pieci cilvēki. Šobrīd kopā ir aizturēti septiņi cilvēki, trīs no tiem ir apcietināti, tostarp Saeimas deputāta Sergeja Potapkina (S) dzīvesbiedre Gaļina Karmača.

9. un 10. decembrī kopumā veiktas 30 procesuālās darbības jeb kratīšanas, kuru laikā izņemti dokumenti, iespējams, noziedzīgi iegūta skaidra nauda un citi pierādījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!