Foto: Shutterstock
Tiešsaistes krāpšanā aizdomās turētais 22 gadus vecais rēzeknietis Pēteris Šahurovs, kuru tiesāšanai pieprasījušas izdot ASV, ir pametis Latviju un izsludināts starptautiskā meklēšanā. Viņa dzīvesbiedre, 23 gadus vecā Marina joprojām ir Latvijā, un viņai paliek spēkā iepriekš piemērotais drošības līdzeklis – uzturēšanās konkrētā dzīvesvietā, piektdien vēsta laikraksts "Diena" .

Prokuratūra vēl lemj par viņu izdošanu.

Aptuveni pirms gada mediji ziņoja, ka, īstenojot starptautiskas kibernoziegumu apkarošanas operācijas, aizturēti divi Latvijas pilsoņi. Viņiem ASV Minesotas apgabala tiesa izvirzījusi apsūdzības tiešsaistes krāpšanā un sazvērestībā ar nolūku pastrādāt tiešsaistes krāpšanu, kā arī datoru bojāšanā.

Pēc ASV likumsargu domām, jaunieši, slēpjoties aiz Šahurova tēvam piederējuša uzņēmuma vārda, apkalpojuši serverus, ar kuriem ASV izplatīti datorvīrusi, piemēram, izveidojuši neīstu viesnīcas mājaslapu internetā un ievietojuši tās reklāmu laikraksta "Minneapolis Star Tribune" interneta vietnē. Uzklikšķinot uz reklāmas, lietotāja dators tika inficēts ar vīrusu, kopā no upuriem izkrāpts ap diviem miljoniem ASV dolāru. Par to katram no jauniešiem draud 20–30 gadu cietumsods.

Pēc kāda laika Latvijas prokuratūra saņēma arī oficiālu izdošanas lūgumu no ASV varasiestādēm, ar kuru bija iecerēts iepazīstināt aizdomās turētos. "Abas personas tika izsauktas uz prokuratūru, lai viņas iepazīstinātu ar izdošanas lūgumu. Ieradās tikai viena persona. Otra persona ir ievietota starptautiskās meklēšanas sistēmā, jo vairs neatrodas Latvijā," laikrakstam apstiprināja prokuratūras pārstāve Laura Pakalne.

Turpmāk ar Šahurova meklēšanu nodarbosies ASV likumsargi. Marina no sadarbības ar likumsargiem nav izvairījusies, tāpēc viņai piemēroto drošības līdzekli mainīt nav ieplānots. Pakalne laikrakstam norādījusi, ka turpinās pārbaude un ir pieprasīta papildu informācija no ASV, lai lemtu par Marinas izdošanu vai neizdošanu. Ja prokuratūras lēmums būs viņai nelabvēlīgs, viņa to varēs pārsūdzēt Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes Latvijai pieprasījušas izdot tiesāšanai ASV divus iespējamos kibernoziedzniekus – Pēteri un Marinu Šahurovus, kurus pērnvasar aizturēja Rēzeknē vērienīgā, starptautiskā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktā operācijā. Jau tuvāko nedēļu laikā par viņu izdošanu lems Latvijas Ģenerālprokuratūra.

Abi Rēzeknes jaunieši vairāk nekā gadu esot veikuši atbalsta funkciju krāpnieciskajam tīklam, kas kopumā bija izpleties septiņās valstīs. FIB apgalvo, ka ar vienas viltus reklāmas palīdzību krāpnieki nopelnīja divus miljonus dolāru.

Pērnasar pēc FIB veiktā aresta jaunais precētais pāris Pēteris un Marina Šahurovi tika drīz vien atbrīvoti, piemērojot drošības līdzekli – parakstu par dzīves vietas nemainīšanu. Kopš tā laika ASV tiesībsargājošās institūcijas par jauniešiem no Rēzeknes nelikās zinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!