Foto: Shutterstock
Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments atcēlis Rīgas apgabaltiesas un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumus krimināllietā pret "www.e-biblioteka.lv" uzturētājfirmas valdes locekļiem Edmundu Vanagu un Lieni Kalniņu. AT izbeigusi pret viņiem sākto kriminālprocesu par autortiesību objektu neatļautu izmantošanu un lēmusi nosūtīt lietu pirmās instances tiesai.

Kā paskaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Krimināllietu departaments 16.februārī atcēla minēto tiesu spriedumus un izbeidza kriminālprocesu pret diviem apsūdzētajiem sakarā ar savulaik atvērtu interneta mājas lapu "www.e-biblioteka.lv", kurā reproducētas dažādu autoru un izdevniecību grāmatas un muzikālie darbi, pārkāpjot autoru tiesības uz darbu izmantošanu.

Kriminālprocess izbeigts pēc tam, kad spēkā stājušies grozījumi Krimināllikumā. AT lietu nosūtīs pirmās instances tiesai nepieciešamo materiālu nosūtīšanai kompetentajai institūcijai vai amatpersonai izskatīšanai Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa noteiktajā kārtībā. AT lēmums nav pārsūdzams.

AT lēmumā norādījusi, ka patlaban spēkā esošajā Krimināllikuma 148.panta 2.daļā - likuma redakcijā no 2013.gada 1.aprīļa - nav paredzēta kriminālatbildība par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu, ja ar to nav radīts būtisks kaitējums ar likumu aizsargātām personas tiesībām. Likumā noteikts, ka tiesu lietvedībā esošos kriminālprocesus par nodarījumiem, par kuriem pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas Krimināllikumā netiek paredzēta kriminālatbildība, izbeidz. Ja krimināllietas materiālos ir ziņas par faktiem, sakarā ar kuriem personai būtu jāpiemēro administratīvais sods, nepieciešamos materiālus nosūta kompetentajai institūcijai.

AT atzinusi, ka apelācijas instances tiesa pamatoti konstatējusi, ka apsūdzētie ir pārkāpuši autoru tiesības uz darbu izmantošanu. Tādējādi lietas materiālos ir ziņas par faktiem, sakarā ar kuriem apsūdzētajiem būtu jāpiemēro administratīvais sods.

Rīgas apgabaltiesa 2014.gada 9.maijā vienu no apsūdzētajiem sodīja ar piespiedu darbu uz 200 stundām, otru ar piespiedu darbu uz 160 stundām. Tāpat tiesa daļēji apmierināja cietušo kaitējuma kompensācijas. Savukārt Vidzemes priekšpilsētas tiesa pilnībā attaisnoja abus apsūdzētos.

Kā ziņots, "www.e-biblioteka.lv" uzturētājfirmas valdes locekļus Vanagu un Kalniņu prokuratūra apsūdzēja pēc Krimināllikuma 148.panta 2.daļas - par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu, ja šīs darbības izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.

Laikā, kad tika celta apsūdzība, minētajā likuma pantā kā sankcija bija paredzēta brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai arests, vai piespiedu darbs, vai naudas sods līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) šo procesu pēc vairāku fizisko un juridisko personu iesniegumiem sāka 2009.gada 12.novembrī.

Iepriekš vairāki sabiedrībā pazīstami rakstnieki, žurnālisti, sabiedriskie darbinieki vērsās Ekonomikas policijā ar pretenzijām pret "www.e-biblioteka.lv" servera arestu, pilnībā pārtraucot e-bibliotēkas darbību un tādā veidā pārkāpjot šo cilvēku autortiesības. Kā bija teikts vēstulē, "rupji aizskartas mūsu lasītāju un skatītāju intereses, ar šo rīcību Ekonomikas policija ir pārkāpusi mūsu Autortiesību likumā noteiktās tiesības uz publiskā patapinājuma atlīdzību, ko aprēķina atbilstoši autora darba lasīšanas, skatīšanās reižu (izsniegumu) skaitam bibliotēkā, tā nodarot mums mantiski novērtējamus zaudējumus".

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka interneta vietnē "www.e-biblioteka.lv" SIA "Ideju foruma bibliotēka" veic autortiesību objektu - grāmatu - reproducēšanu digitālajā, audio un video formātā, publiskošanu un padarīšanu pieejamu sabiedrībai tādā veidā, ka tam var piekļūt individuāli izraudzītā vietā un laikā bez autortiesību īpašnieka atļaujas, tādējādi pārkāpjot vairākas Autortiesību likumā ietvertās normas.

Veicot attiecīgās mājaslapas apskati, tika konstatēts, ka iesniedzēju autortiesību pārkāpums turpinās un izplatās jau attiecībā uz vairākiem autortiesību objektiem. Turklāt lapā "www.e-biblioteka.lv" tika konstatēts, ka informācija par dažiem no autortiesību objektiem jau tika izdzēsta, kas liecināja par apzinātu noziedzīga nodarījuma pēdu un pierādījumu slēpšanu, līdz ar to tika pieņemts lēmums izņemt serverus, uz kuriem atrodas mājaslapa "www.e-biblioteka.lv".

E-bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Vanags e-bibliotēkas mājaslapā savulaik informēja, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar visiem Latvijā spēkā esošajiem likumiem, tostarp Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš pauda uzskatu, ka kļūdaina likumu tulkošana, kriminālprocesa sākšana un serveru arests liecina vienīgi par to, ka tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas no dažu indivīdu puses, kas, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus un tādējādi netieši diskriminē cilvēkus ar īpašām vajadzībām viņu tiesībās.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!