Foto: Shutterstock
Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments ir atcēlis notiesājošos tiesas spriedumus un nodevis atkārtotai izskatīšanai Rīgas apgabaltiesā krimināllietu pret diviem Jūrmalas ārstiem par profesionālo pienākumu nolaidīgu pildīšanu, kas, apsūdzības skatījumā, bija par iemeslu jaundzimuša bērna nāvei, pavēstīja AT pārstāve Baiba Kataja.

Lietā apsūdzēti Jūrmalas slimnīcas ārsti Sergejs Gamzajans un Valdis Mozgirs.

Kataja skaidroja, ka Jūrmalas pilsētas tiesa 2012. gada martā izbeidza kriminālprocesu, jo prokurors bija atteicies no apsūdzības. Taču šo lēmumu pārsūdzēja cietušā pārstāvis un prokurors daļā par procesuālo izdevumu piedziņu. Rīgas apgabaltiesa šo Jūrmalas pilsētas tiesas lēmumu atcēla un nodeva lietu atkārtotai skatīšanai. Šim lēmumam sekoja Jūrmalas pilsētas tiesas un Rīgas apgabaltiesas ārstus notiesājošie spriedumi.

AT ieskatā, tiesa nepamatoti atcēla lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu. Ar savu lēmumu AT atcēlusi Rīgas apgabaltiesas lēmumu par lietas nodošanu jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā un abu instanču tiesu notiesājošos spriedumus. Lieta nodota jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā, jo sākotnēji sūdzību par pirmās instances tiesas lēmumu bija iesniedzis cietušā pārstāvis un protestu par procesuālo izdevumu piedziņu bija iesniedzis prokurors.

Kā savulaik vēstīja Latvijas Radio, kāda ģimene bija izvēlējusies laist bērnu pasaulē Jūrmalas slimnīcā, un dzemdību palīdzību sniedza ārsti Gamzajans un Mozgirs. "Ilgstošā dzemdību procesā īpaši nesanāca komunikācija ar ārstniecības personām, un pēc vairāku stundu dzemdībām bērniņš piedzima īpaši smagā stāvoklī. Bija nepieciešams veikt reanimācijas pasākumus, un pēc diennakts iestājās jaundzimušā nāve," toreiz norādīja cietušo advokāts Ronalds Rožkalns.

Pēc bērna nāves vecāki vērsās Veselības inspekcijā. Tā atklāja pārkāpumus ārstēšanā, un viņi devās uz policiju, kas sāka kriminālprocesu, un 2010. gadā lieta nonāca tiesā.

Lietas izskatīšanas laikā tika nomainīts prokurorus un jaunais valsts apsūdzību uzturošais prokurors izlēma, ka kriminālprocess jāizbeidz. Arī tiesnese Solvita Glaudāne, kuru pēc vairākiem disciplinārpārkāpumiem atcēla no tiesneša amata, lēma par kriminālprocesa izbeigšanu. Cietušie lēmumu pārsūdzēja augstākā tiesas instancē, un tā lēmumu atcēla kā nepamatotu. Jūrmalas tiesai lieta bija jāskata atkārtoti.

Jau vēstīts 2015. gada februārī Jūrmalas pilsētas tiesa piesprieda apsūdzētajiem ārstiem reālu brīvības atņemšanu, atzīstot, ka viņu nekvalitatīvi sniegtās palīdzības dēļ pēc dzemdībām miris jaundzimušais. Savukārt 2017. gada jūlijā Rīgas apgabaltiesa ārstiem piesprieda 38 000 eiro naudas sodu katram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!