Foto: Reuters/Scanpix
Finanšu policija atklājusi vērienīgu organizētās noziedzības grupējumu, kas nodarbojies ar naudas atmazgāšanu - tādējādi legalizēti vairāk nekā divi miljoni latu, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

LTV vēsta, ka policija šo lietu izmeklējusi gadu un veikusi vairāk nekā 40 kratīšanas. Policija arī norādījusi, ka aizturētais grupējums, ko vadīja pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados zināmi noziedznieki, sniedza pakalpojumus, kas ļāva izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas.

Lai izvairītos no PVN maksas un legalizētu naudu, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem. Iegūto naudu viņi izmantoja, lai maksātu tā dēvētās aplokšņu algas un citām vajadzībām.

Finanšu policijas pārstāvis Kaspars Čerņeckis "Panorāmai" norādījis, ka kriminālprocess uzsākts par aptuveni 2,3 miljonu latu atmazgāšanu, kas valsts budžetam nodarījusi kaitējumu apmēram pusmiljona latu apmērā.

"Iesaistīto uzņēmumu un patiesā labuma guvēju jeb klientu skaits ir ievērojami lielāks un arī naudas summa līdz ar to ir daudz lielāka," norādījis Čerņeckis.

Iesaistītie uzņēmumi darbojušies zvejniecības un celtniecības jomās, kā arī saistībā ar kuģu aģentēšanas nozari. Pagaidām atklāto iesaistīto cilvēku skaits ir vismaz 10, bet noziedzīgos pakalpojumus izmantojuši divtik vairāk cilvēku. Policija iesaldējusi vairāku iesaistīto uzņēmumu banku kontus, izņemti arī pierādījumi, kas apliecina līdzdalību noziegumā.

Čerņeckis "Panorāmai" atklājis, ka izņemti kodu kalkulatori, liels apjoms grāmatvedības dokumentu, gan dažāda veida sarakste, sakaru līdzekļi. "Ir izņemta arī skaidra nauda aptuveni 11 000 eiro un 5000 latu apmērā," viņš sacījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!