Augstākā tiesa ceturtdien atstāja spēkā Zemgalas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Drošības policijas darbinieks Dairis Fiļipovs tika notiesāts ar 20 gadiem cietumsoda.
Spriedums pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā kasācijas kārtībā 10 dienu laikā.

Jau ziņots, ka Zemgales apgabaltiesa Fiļipovu notiesāja par divu cilvēku nošaušanu un trīs ievainošanu bārā "Kvatro" Jelgavā. Asiņainais slaktiņš notika 1999.gada 27.martā.

Fiļipovs tiesā paziņoja, ka neko no notikušā neatceras. Tomēr psihiatriskā ekspertīze atzinusi, ka viņš ir pieskaitāms.

Viņš savu vainu pilnībā atzinis un nožēlojis, taču uzskata, ka spriedums ir pārāk bargs.

Nogalināto radinieki, kā arī personas, kuras Fiļipovs savainojis, bija iesnieguši civilprasības par vairāk nekā 100 tūkstošiem latu. Drošībnieka darbību dēļ bez apgādnieka palika divas ģimenes ar pieciem bērniem, viens cilvēks spēka gados tika padarīts par invalīdu un nodarīts vēl cits kaitējums.

Jau ziņots, ka Fiļipovs naktī uz 27.martu kopā ar paziņu ieradās Jelgavas bārā "Kvatro", kur pieprasīja alu, lai arī iestādes darba laiks bija beidzies.

Drošībniekam pieprasītais tika iedots, tomēr viņš sāka uzmākties pārējiem apmeklētājiem, aicinot viņus ārā skaidrot attiecības. Viņš arī draudējis visus nošaut.

Lai Fiļipovu nomierinātu, viens no apmeklētājiem it kā piezvanīja policijai, pēc kā drošībnieks no bāra aizgāja.

Pēc aptuveni 15 minūtēm Fiļipovs atgrizās bārā viens un apsēdās pie galdiņa. Pēc īsa brīža drošībnieks piecēlās, izvilka no kabatas atnesto pistoli un to pavērsa pret apmeklētājiem.

Pirmais tika sašauts vīrietis, kurš bija iznācis no tualetes. Pēc tam Fiļipovs atklāja uguni uz pārējiem cilvēkiem, arī uz bārmeni, kuram iešāva kājā.

Šaudīšanās dēļ tika nogalināti divi un ievainoti divi cilvēki. Vienam apmeklētājam izdevās tikt cauri sveikā, jo viņš jau šaušanas sākumā nogūlās zemē un izlikās par beigtu.

Policijas darbinieki vēlāk noskaidroja, ka bārā izšautas sešas patronas, kuras tika šautas pilnīgi mērķtiecīgi un precīzi.

Pēc asiņainā slaktiņa Fiļipovs zvanīja civilsievai, kura kopā ar viņas mātes civilvīru devās piedzērušos drošībnieku meklēt.

Fiļipovs tika atrasts kāda nama kāpņu telpā, kur iesēdināts automašīnā un vests uz mājām, taču pa ceļam automašīnā sācis ālēties, kā arī šaut ārā pa logu.

Vīrietis automašīnu apturējis, un Fiļipovs izkāpis, taču tad viņš sācis šaut pa automašīnu, izšaujot vismaz septiņas lodes. Viena no tām trāpījusi šoferim vēderā.

Pēc otrā incidenta Fiļipovs devies uz kādām mājām, kur bijis viņa brālis kopā ar vēl kādu vīrieti. Fiļipovs sacījis, ka bārā nošāvis cilvēkus un tagad viņam esot jābēg uz Latgali.

Abi vīrieši iebilduši pret šādu rīcību, bet tad Fiļipovs izvilcis ieroci un piedraudējis, ka abus nošaus. Trijatā visi devušies uz staciju, pa ceļam arī vēl dzēruši. Netālu no stacijas Fiļipovs piegājis pie kādas automašīnas, kur nogāzis zemē tās šoferi un, pieliekot pistoli pie deniņiem, pieprasījis atdot automašīnas atslēgas.

Tajā brīdī parādījušies automašīnas īpašnieka draugi, kuri Fiļipovam atņēmuši pistoli, kā arī iekaustījuši viņu.

Neilgi pēc tam Fiļipovs arī tika aizturēts.

Fiļipovs tiesas sēdē joprojām apgalvoja, ka no notikušā neko neatceras. Viņš tikai vienā epizodē atceroties kaut kādu telpu un cilvēkus, kas tur bijuši.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka Fiļipovam jau iepriekš bijušas problēmas ar grādīgajiem dzērieniem - vienreiz par dzeršanu viņš policijā saņēmis rājienu.

1998.gadā Fiļipovs pret dzeršanu kodējies. Atturēšanās kursu uzsākot, viņš arī parakstījies, ka apzinās, kādas var būt sekas, ja viņš sāks dzert.

Uz tiesas jautājumu, kā viņš sāka dzert, Fiļipovs atbildēja, ka tas bijis darbā, kur kāds kolēģis ūdens glāzes vietā viņam iedevis šampanieti.

Izmeklēšanas laikā arī noskaidrots, ka liktenīgajā dienā Fiļipovs sācis dzert jau pēcpusdienā, kad uz jauno dzīvokli pārvedis mēbeles. Vēlāk dzeršana turpināta darbā, kur seifā bijusi pusizdzerta degvīna pudele.

Tāpat noskaidrots, ka tās pašas dienas vakarā Fiļipovs Drošības policijas izsniegto 9 milimetru kalibra Makarova tipa pistoli nodevis kāda drauga rīcībā, jo to vairs nav varējis nolikt policijā. Viņš ieroci atstājis, jau būdams iereibis, taču pēc nepilnas stundas tam jau atgriezies pakaļ un tad arī devies otrreiz uz bāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!