Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieku Arvilu Feierābendu.

Viens no Feierābenda aizstāvjiem Saulvedis Vārpiņš žurnālistiem pēc lēmuma sacīja, ka apcietinājums noteikts nepamatoti, jo neatbilst likumam. Drošības līdzekli tagad var pārskatīt pēc diviem mēnešiem.

Vārpiņš un otrs Feierābenda aizstāvis Ivars Puķītis uzsvēra, ka aizstāvības rīcībā nav nodoti nekādi pierādījumi. Pēc Puķīša domām, apcietinājuma piemērošana ir "Feierābenda personības pazemošana".

Pēc advokātu domām, procesa virzītājs varēja piemērot citu drošības līdzekli. Vēlreiz jautāts, kāda ir Feierābenda attieksme pret viņam inkriminētajiem noziegumiem, Vārpiņš uzsvēra, ka advokātiem nav pamata viņam neticēt - aizstāvamais noliedzot jebkādu saistību ar noziegumu.

Lai arī tika ziņots, ka tiesa skatīs drošības līdzekli Valsts policijas (VP) Kārtības policijas pārvaldes inspektoram Ilmāram Plētienam, tas tomēr nenotika. Drošības līdzeklis viņam tiks skatīts 5.aprīlī plkst.15.

Tiesa šodien skatīja pieteikumu par drošības līdzekļa maiņu vēl vienai šajā lietā iesaistītai fiziskajai personai, negrozot piemēroto apcietinājumu.

Kā ziņots, Feierābends kategoriski noliedza savu vainu un saistību ar noziedzīgu nodarījumu, iepriekš informēja viņa aizstāvis Ivars Puķītis. Advokāts toreiz atzina, ka kriminālprocess pret Feierābendu sākts saistībā ar kukuļņemšanu.

Arī Plētiena aizstāve Evita Spalvēna skaidroja, ka viņas klients tiek turēts aizdomās par kukuļņemšanu. Advokāte pastāstīja, ka pagaidām viņas klientam "tiek inkriminēts viena tūkstoša eiro kukulis", tomēr precīzāk par kriminālprocesu viņa vēl neizteicās.

Kā ziņots, Iekšējās drošības biroja (IDB) priekšnieks Valters Mūrnieks žurnālistiem pastāstīja, ka ir sākts kriminālprocess par kukuļošanu. Aizturēšana notikusi saistībā ar vienu no Galvenās kārtības policijas pārvaldes pārziņā esošajām licencēšanas jomām. Mūrnieks apstiprināja, ka visām četrām lietā iesaistītajām personām, tostarp abām policijas amatpersonām, kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums. Abas policijas amatpersonas ir Feierābends un Plētiens. Mūrnieks atteicās izpaust, kas ir abas pārējās personas. Likumpārkāpumi esot konstatēti nesen un "summa mērāma tūkstošos eiro", taču tie nav desmit tūkstoši, norādīja IDB priekšnieks.

Šajā lietā figurē tūkstošiem eiro liels kukulis, un saistībā ar notikušo tiks vērtēta arī Feierābenda priekšnieka, Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka Arta Velša, atbildība.

VP priekšnieks Ints Ķuzis norādīja, ka aizturētās policijas amatpersonas noteikti neturpināšot darbu savā amatā. Viņš arī informēja, ka par notikušo ir sākta disciplinārlieta, lai izvērtētu tiešo vadītāju un konkrēto darbinieku rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!