Foto: LETA

Liecinieks tā dēvētajā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, "Bankas Baltija" zvērināts revidents Aivars Putniņš, šodien tiesā, apstiprinot liecības un atbildot uz prokuroru jautājumiem, apgalvoja, ka ar 1995.gada 25.janvāri datētais "Bankas Baltija" dāvinājuma līgums ar ārzonu uzņēmumu "Kaywood International Ltd", ko citi liecinieki saistījuši ar Lembergu un viņa ģimeni, ir bijis fiktīvs.

Runa ir par dāvinājuma līgumu, saskaņā ar kuru 1995.gada 25.janvārī "Banka Baltija" kā samaksu par dažāda veida pakalpojumiem ārzonu uzņēmumam "Kaywood International Ltd" uzdāvināja 681 uzņēmuma "SIA Lat Transnafta" pamatkapitāla daļu 68 100 latu vērtībā.

Kā sacīja prokurors Juris Juriss, dāvinājuma līgumā ir atsauce uz dokumentiem, kas norāda uz pakalpojumu sniegšanu. Taču liecinieks atzina, ka nekādi citi līgumam piekritīgie dokumenti nav bijuši, tāpēc dāvinājuma līgums pēc būtības nav bijis par nekādiem pakalpojumiem, kā sākumā norādīts.

Jau ziņots, ka 2006.gada 21.septembra liecinieka pratināšanas protokolā Šveices advokāts Rūdolfs Meroni liecināja, ka Lembergs, viņa meita Līga un dēls Anrijs ir patiesie labuma guvēji kompānijā "Kaywood International Ltd", kuras akcionārs ir "Barnes Industries Ltd". Pēc advokāta stāstītā izrietēja, ka jau 1993.gadā Lembergs bijis "Kaywood International Ltd" akcionārs vai patiesais labuma guvējs. Meroni liecināja, ka saskaņā ar dokumentiem "Kaywood International Ltd" nekad nav nodarbojusies ar reālu komercdarbību, tai nekad nav bijuši darbinieki un nekad nav bijis biroja. ""Kaywood" dokumentu arhīvā ir "Bachman Trust" iekšējā dokumentācija. Acīmredzami sākotnēji "Bachman Trust" uzskatīja, ka Oļegs Stepanova kungs bija viens no akcionāriem/patiesajiem labuma guvējiem īpašniekiem "Kaywood". Tomēr ir dokuments, kuru parakstījis Džons Nelsons, kurš izskaidro, ka nepareiza informācija bija saņemta sabiedrības pārņemšanas sākotnējā posmā un ka Aivars Lembergs bija vienīgais patiesais labuma guvējs īpašnieks," 2006.gadā stāstīja Meroni.

Pēc citas personas - cietušā uzņēmēja Vladimira Krastiņa - iepriekš teiktā, 1994.gada beigās vai 1995.gada sākumā Lembergs vērsies pie viņa un prasījis 3% no toreiz Krastiņam piederošajiem 5% "SIA Lat Transnafta" kapitāldaļu sev uzdāvināt. Lemberga prasīto izpildījis, tādējādi šķiroties no vairāk nekā 50% sev piederošo uzņēmuma kapitāla daļu 25 600 latu vērtībā. Patlaban savus zaudējumus Krastiņš novērtē 825 600 latu apmērā.

Šodien otrs tiesā uzklausītais liecinieks "LSF Holdinga" valdes loceklis Andris Vilcmeiers Rīgas apgabaltiesā apstiprināja savas 2008.gadā sniegtās liecības par to, ka viņš ir piedalījies SIA "NFS" un tirdzniecības centra "TC Tobago" pārdošanā, kas inkriminēta Anrijam Lembergam, Aivaram Lembergam un Ansim Sormulim kā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija. "Ar savām liecībām viņš norādīja gan uz Līgu Lembergu, gan Anriju Lembergu kā uz personām, kas ir aizdevušas līdzekļus pirkumam. Tas apstiprina vairākas mūsu apsūdzības," skaidroja Juriss.

Lemberga krimināllietu Rīgas apgabaltiesa turpinās skatīt 30.janvārī plkst.11.

Kā ziņots, Aivaru Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.
Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.
Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!