Foto: LETA
AS "ABLV Bank" līdzīpašnieks Ernests Bernis vērsies ar iesniegumu Valsts policijā (VP) pret Ilmāru Rimšēviču par apmelošanu, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" sacīja Bernis.

Vaicāts, vai policijā ir iesniegums par Ilmāru Rimšēviču, Bernis atbildēja apstiprinoši. Viņš arī negatīvi raksturoja Rimšēviču, sakot, ka viņam neesot bijuši pieņemams, piemēram, arī Rimšēviča "ietekmēšanas stils" – "mājieni kaut kādi, norādījumi". Uz jautājumu, kas ir mājieni, Bernis atbildēja, sakot, "piemēram, ka tiek dots konkrēts norādījums, kas jādara. Piedodiet, es esmu bankas vadītājs, ja es katras uzklausītu rekomendācijas...".

Bernis gan raidījumā noliedza, ka viņam būtu doti kādi mājieni par kukuli.

"Skatoties no šodienas pozīcijas tie bija vienkārši kaut kādi mājieni sadarbībai," sacīja Bernis, atzīmējot, ka tos viņš uztvēris negatīvi.

Uz jautājumu, vai iesniegums policijā ir par apmelošanu, Bernis sacīja: "varam tā teikt, jā".

Viņš arī pauda viedokli, ka ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) iesniegums tapis, konsultējoties ar Latvijas pārstāvjiem. "Jūs domājat, vai tiešām "FinCEN" ziņojums 13. februārī Vašingtonā tika radīts (..) pa vienu mēnesi to uzrakstot un nekonsultējoties ne ar vienu cilvēku Latvijā," sacīja Bernis.

"Man grūti noticēt, ka tāds stiprs ziņojums tā negaidīti no Mēness nokrita uz Latviju, noteikti bija konsultācijas, bija ilgstoši kaut kādi paskaidrojumi," sacīja Bernis. Viņš sacīja, ka ir "pamatotas aizdomas" par to, vai iespējamā ASV rīcība gadījumā nav bijusi zināma kādām personām Latvijā, kas, iespējams, cerējušas uz iespēju pārņemt bankas likvidāciju.

Jau ziņots, ka pēc ASV Valsts kases Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) 13. februārī publicētā ziņojuma, kurā tika rosināts noteikt sankcijas "ABLV Bank" par naudas atmazgāšanas shēmām, bankas darbība tika paralizēta un bankas akcionāri 26. februārī pieņēma lēmumu par bankas pašlikvidāciju.

Banka 5. martā iesniedza uzraugam pašlikvidācijas projektu. Finanšu kapitāla un tirgus komisija otrdien atbalstīja "ABLV Bank" pašlikvidācijas plānu.

Rimšēvičs februārī tika atzīts par aizdomās turēto Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 320. panta 4. daļas par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu lielā apmērā. Kukuļa apmērs šajā lietā ir vismaz 100 000 eiro. Par iespējamo nozieguma atbalstīšanu aizturēts un vēlāk atbrīvots uzņēmējs Māris Martinsons. Uzņēmējam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Rimšēvičam ir piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - drošības nauda, aizliegums ieņemt bankas prezidenta amatu, aizliegums tuvoties noteiktām personām un aizliegums izbraukt no valsts.

KNAB paziņojis, ka šī krimināllieta nav saistīta ar kredītiestādēm, kas patlaban darbojas Latvijā, nedz ar ASV Finanšu ministrijas paziņojumiem par "ABLV Bank" darbību, nedz arī ar potenciālo tiesvedību starp Latvijas valsti un "Norvik" banku. Netieši noprotams, ka lieta varētu būt saistīta ar "Trasta komercbanku", ko gan KNAB, gan Rimšēviča puse nedz noliedz, nedz apstiprina.

Rimšēvičs iepriekš preses konferencē norādīja, ka nav vainīgs un tāpēc arī neatkāpties no amata. Viņa pienākumus pašlaik pilda Rimšēviča vietniece Zoja Razmusa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!