Foto: DELFI Aculiecinieks
Par neesošu parādu kāds bezpajumtnieks no Ineses Suttas, kura visu mūžu ziedojusi medicīnai, gribēja piedzīt gandrīz miljonu latu un viņa varēja zaudēt savulaik atgūto dzimtas īpašumu – pirms 133 gadiem celto māju Rīgā, Brīvības ielā 71 un māju ar zemi Jūrmalā. Par afēru viņa uzzināja nejauši un vērsās policijā, un, ja tas nenotiktu, īpašumi būtu zaudēti, svētdien vēstīja Tv3 raidījums "Nekā Personīga".

Sutta raidījumam stāstīja, ka 10.oktobrī kāds dēla paziņa informējis, ka pastāv cesijas līgums uz īpašumu Brīvības ielā 71. No šī dokumenta sieviete uzzināja, ka septembrī pret viņu ir stājies spēkā tiesas lēmums. Pirms diviem gadiem viņa it kā esot aizņēmusies naudu, kas bija jāatdod šogad martā. Kopējā summa ar soda procentiem – 986 355, 25 lati

Sutta ir sašutusi, viņa nostrādāja visu mūžu gan reanimācijā, gan par anestēzijas māsu Bērnu slimnīcā un Gaiļezerā, un var "vēl dzīvot un dzīvot". "Neskatoties saviem gadiem strādāt un rosīties. Un ja mani šitādā veidā grib uz kapiem aizsūtīt... " pauda Sutta.

Lieta par šī parāda piedziņu skatīta paātrinātā brīdinājuma kārtībā Zemesgrāmatā. To pirms pāris gadiem ieviesa, lai atslogotu tiesu darbu - parāda pieteicējs aizpilda anketu, norāda parāda lielumu un iesniedz Zemesgrāmatai bez jebkāda apliecinājuma par parāda esamību. Zemesgrāmata sūta parādniekam ierakstītu vēstuli, ja divu nedēļu laikā parādnieks nereaģē vai arī parādam piekrīt, tiesnese gatavo lēmumu un nodod parāda piedzīšanu tiesu izpildītājam.

Tā notika arī šajā gadījumā, taču aizdevums un parāds nekad nav eksistējis, bet Suttas paraksts uz pastnieka tiesai nogādātā dokumenta bija viltots. Sieviete par afēru ziņoja gan Valsts prezidenta kancelejai, gan Saeimas partijām, gan ministrijām. Policija reaģēja, un īpašumiem Rīgā un Jūrmalā uzlika arestu, lai pasargātu tos no tiesu izpildītāja.

Kāpņutelpā un ap māju izvietoto novērošanas kameru video redzams, ka dienā, kad Sutta it kā esot parakstījusies par ierakstītās vēstules saņemšanu, pastnieks tālāk par pastkastītēm nemaz neaiziet. Pieteikumā tiesai lasāms, ka iespēju piedzīt parādu no namīpašnieces pavasarī pārpircis kāds Uldis Kučārs. No kā – nav zināms. Kā savu dzīvesvietu viņš norādījis Maskavas ielu 208 - vienu no Rīgas patversmēm.

Kučārs kopumā bijis īpašnieks vai ieņēmis amatus vairāk nekā desmit firmās, no kurām lielākā daļa reģistrētas daudzdzīvokļu namā Rīgā, Kurzemes prospektā. Par māju atbildīgā atceras, ka tāds Kučārs šeit kādreiz dzīvojis, bet vēlāk kļuvis par bezpajumtnieku.

Kučāram pavasarī - pirms viņš centās piedzīt neesošu parādu no Suttas – Valsts ieņēmumu dienests uz diviem gadiem aizliedza ieņemt amatus firmās, jo bijuši pierādījumi par viņa līdzdalību krāpnieciskās shēmās. Zemesgrāmata par to nav zinājusi vai arī ziņas nav ņēmusi vērā.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas Zemesgrāmatu nodaļas tiesnese Agnese Skulme, kas darbojas arī tiesnešu ētikas komisijā, skaidro, ka tikai pildījusi to, ko no tiesnešiem prasa likums.

Tieslietu ministrija gan pieprasījusi paskaidrojumu no tiesneses. Plānots arī mainīt likumu, lai pēc vienas kārtības bez papildu dokumentu pieprasīšanas neskatītu lietas par dažu tūkstošu un vairāku miljonu latu lielu parādu piedzīšanu.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Gatis Gudermans raidījumam atzina, ka šobrīd noziegums pēc būtības ir atklāts, aizturētas 5 personas, tai skaitā iespējamās krāpšanas organizators, kurš uz šo brīdi ir apcietināts. Policija aizturēja arī shēmā iesaistīto pastnieku, pēc tam viņš arī atlaists.

Savukārt valsts galvenā notāre Guna Paidere norāda, ka nevar cilvēkiem aizliegt dibināt firmas, arī, ja viņi dzīvo patversmē. Viņa uzskata, ka nav vērts apgrūtināt firmu dibināšanu visiem, kas grib strādāt, jo tie, kas gribēs krāpties, tāpat atradīs citus veidus. "Pie katra gadījuma nav jāmaina likums. Vajag skatīties kā esošā regulējuma ietvaros atrisināt šo situāciju," atzina Paidere.

Nākamgad VID ieviesīs melno sarakstu ar personām, kas līdz šim darbojušās fiktīvos uzņēmumos, un šiem cilvēkiem neļaus reģistrēt jaunas firmas Uzņēmumu reģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!