Foto: LETA
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa bijušo Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas Centrāltirgus" (RCT) valdes priekšsēdētāju Nainu Orlovu (iepriekš Cibuļsku) atzinusi par vainīgu noziedzīgos nodarījumos, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, un piesprieda piecu gadu nosacītu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 16 tūkstošu latu soda naudu, informēja tiesā.

Tiesa apstiprinājusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras 25.oktobrī noslēgto vienošanos ar Orlovu.

Soda izciešana tiks skaitīta no sprieduma spēkā stāšanās dienas.

Soda izciešanas termiņā tiks ieskaitīta Orlovas atrašanās apcietinājumā no 2008.gada 9.decembra līdz 2009.gada 25.februārim.

Spriedumu var pārsūdzēt 10 dienu laikā kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā, iesniedzot sūdzību vai protestu Latgales priekšpilsētas tiesā.

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra novembra sākumā nosūtīja Latgales priekšpilsētas tiesai ierosinājumu par pirmstiesas kriminālprocesā slēgtās vienošanās apstiprināšanu krimināllietā, kur apsūdzēta Orlova.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne iepriekš pavēstīja, ka bijusī valsts amatpersona apsūdzēta par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos, nelikumīgām darbībām ar maksāšanas līdzekļiem un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Prokurore pirmstiesas procesā ar apsūdzēto noslēgusi vienošanos par vainas atzīšanu un sodu.

Jau vēstīts, ka šogad martā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosināja prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret toreizējo RCT vadītāju par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu.

KNAB nosūtīja Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai 2008.gada decembrī sāktā kriminālprocesa materiālus, rosinot saukt pie kriminālatbildības RCT amatpersonu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un par tās atbalstīšanu – vēl četras privātpersonas. Pret šo amatpersonu un vienu privātpersonu KNAB izmeklētājs rosināja sākt kriminālvajāšanu par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā.

Birojs izmeklēšanas laikā konstatēja, ka RCT amatpersona, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, guvusi pretlikumīgu labumu no komercsabiedrības, kas bija RCT darījuma partneris. "Šī komercsabiedrība no RCT nomāja zemi un tirdzniecības vietas uz šīs zemes nodeva apakšnomā citām personām. Lai nodrošinātu konkrētu komercsabiedrību darbību centrāltirgū, amatpersona, būdama atbildīga par tirdzniecības organizāciju, ilgstoši izmantoja savu dienesta stāvokli un līdz pat kriminālprocesa sākšanas brīdim piedalījās lēmumu pieņemšanā attiecībā uz šīm komercsabiedrībām," klāstīja KNAB pārstāvji.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka RCT amatpersona līdz 1997.gadam ir bijusi dalībnieks un strādājusi kādā komercsabiedrībā, taču, lai gan no 1997.gada RCT amatpersona juridiski vairs nebija šīs komercsabiedrības dalībnieks un neieņēma nekādus amatus, faktiski saglabāja ietekmi komercsabiedrībā un ar tās darbinieku atbalstu lēma par saimnieciskajiem jautājumiem, tostarp dividenžu izmaksu un saņemšanu. Tāpat arī, lai nodrošinātu labvēlīgu lēmumu pieņemšanu konkrētu komercsabiedrību interesēs, amatpersona veica darbības ar mērķi ietekmēt citus RCT valdes locekļus.

KNAB toreiz informēja, ka saskaņā ar izmeklēšanas laikā noskaidrotajiem faktiem RCT amatpersona organizēja personu noformēšanu par komercsabiedrības dalībniekiem, ar kuru starpniecību tā regulāri saņēma naudas līdzekļus, kas viņiem tika izmaksāti kā dividendes. Amatpersonas noziedzīgās darbības palīdzēja īstenot vairāki komercsabiedrības darbinieki. "Lai slēptu un legalizētu noziedzīgi iegūtus līdzekļus, RCT amatpersona personīgi un ar starpniekiem tos pārskaitīja uz savu kontu ārzemēs. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka pretlikumīga labuma veidā RCT amatpersona saņēmusi vismaz vienu miljonu latu," viņa sacīja un piebilda, ka no komercsabiedrības dalībniekiem RCT amatpersona saņēma ne tikai finanšu līdzekļus, bet arī personīgām vajadzībām izmantoja mobilos sakarus, kuru rēķinus apmaksāja komercsabiedrība. Tāpat amatpersonas radinieka vajadzībām komercsabiedrība līzingā iegādājās automašīnu.

"Lursoft" informācija liecina, ka Orlova RCT valdē darbojusies no 1995.gada marta līdz 2008.gada decembrim, tostarp RCT valdes priekšsēdētājas amatu viņa ieņēma no 2005.gada 8.jūlija līdz 2008.gada 16.decembrim. 2008.gada decembra sākumā Orlova tika aizturēta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, un tiesa viņai kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Vēlāk Orlovai tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.
Savulaik Orlovai gan pilnībā, gan daļēji piederēja uzņēmums "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kas tālāk iznomā no centrāltirgus nomā iegūtu tirdzniecības teritoriju ar moduļiem pie Gogoļa ielas. Laikraksts "Dienas Bizness" pērn septembrī vēstīja, ka Orlovas arests saistīts tieši ar viņas ietekmi "Tirdzniecības namā Latgales priekšpilsētā".

RCT dibināts 1930.gadā, bet kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada. RCT ietilpst centrāltirgus, Āgenskalna un Vidzemes tirgus. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome. Pērn RCT strādāja ar 4,419 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā 2009.gadā, savukārt pretēji zaudējumiem iepriekš uzņēmums gadu pabeidza ar 115,9 tūkstošu latu peļņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!