Foto: LETA

Maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavību varēja pasūtīt "Trasta komercbankas" likvidācijā prāvas naudas summas zaudējuši "biznesmeņi" no postpadomju valstīm, piemēram, Azerbaidžānas, minējumu izsaka raidījums "TV3 Ziņas".

Lai gan "Trasta komercbankas" likvidāciju oficiāli vadīja maksātnespējas administrators Armands Rasa un Bunkus piesaistīts vien kā eksperts, kuluāros par patieso "arhitektu" lietā dēvēts tieši Bunkus, norāda raidījums.

Rasu likvidējamās bankas administratora amatam piedāvāja Finanšu un kapitāla tirgus komisija pēc tam, kad iepriekšējais administrators Ilmārs Krūms tika aizturēts kopā ar maksātnespējas procesa administratoru Māri Sprūdu, kā arī administratoru Nauri Durevski un finansistu Jorenu Raitumu.

"Trasta komercbankai" bija pārstāvniecības Krievijā, Ukrainā, Kazahstānā, Tadžikistānā, Azerbaidžānā. "TV3 Ziņas" klāsta, ka šajās valstīs aktīvi darbojas grupējumi, kas ir ārkārtīgi bagāti, ietekmīgi un labprāt slēpj naudu ārzemju bankās un ofšoros.

Vairāki informācijas avoti "TV3 Ziņām" pauduši versiju, ka pasūtītāji varētu būt tieši Azerbaidžānas "biznesmeņi", kas ļoti nepatīkami pārsteigti par naudas iesprūšanu bankā un niecīgajām cerībām zaudēto atgūt. "Trasta komercbankā" lauvas tiesu noguldījumu zaudēja 206 nerezidenti, tostarp 52 privātpersonas un 154 juridiskas personas.

Raidījuma aizdomas stiprina fakts, ka martā kādu azerbaidžāņu izcelsmes uzņēmēju nošāva Maskavā, kas tiek uzskatīta par azerbaidžāņu mafijas darbības epicentru. Slepkavas rīkojās profesionāli, arī nozieguma raksturs līdzīgs – upuris nāvējoši ievainots savā lepnajā džipā. Līdzīgi kā Bunkus slepkavībā, arī Maskavā šāvēji izvēlējās vietu, kur nav novērošanas kameru.

Valsts policija pagaidām atturas no komentāriem par slepkavības izmeklēšanas gaitu un sola sniegt jaunu informāciju, tiklīdz tā parādīsies un būs publiskojama.

Jau ziņots, ka trešdienas, 30. maija, rītā pie Brāļu kapiem Rīgā ar vairākiem šāvieniem nogalināts maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus. Policija par notikušo sāka kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 116. panta par slepkavību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!