Foto: LETA
Jelgavas cietumā pagājušajā naktī pakāries ar mūža ieslodzījumu notiesātais, savukārt tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs uzskata, ka šis un iepriekšējie gadījumi liecina, ka uzraudzība ieslodzījuma vietā netiek veikta pietiekami rūpīgi.

Par to informēja ministra pārstāve Inga Saleniece.

Aģentūras BNS rīcībā esošā informācija liecina, ka notiesātais ir Ruslans Jegorovs, kurš bija notiesāts par vairākām slepkavībām. Ieslodzītais nebrīvē atradās jau aptuveni astoņus gadus. Viņš vairākkārt pirms nokļūšanas ieslodzījuma vietā ārstējies psihoneiroloģiskajās slimnīcās.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte, gan atsakoties minēt ieslodzītā vārdu, teica, ka, pēc noteikumiem, ieslodzītajiem plkst.22 jādodas pie miera. Plkst.23.40 notikušais tika konstatēts, kas pierāda, ka darbinieki ir strādājuši un ir notikusi kontrole.

Pēc tam izsaukti arī mediķi, kuri konstatēja vēl dzīvības pazīmes, taču ieslodzītā dzīvību neizdevās glābt.

"Nebija tā, ka atbrauca mediķi un ieslodzītais jau bija auksts. Mediķi vēl centās viņu atdzīvināt," uzsvēra Puķīte.

Kamerā atradies vēl viens ieslodzītais. Puķīte gan nekomentēja, vai kameras biedrs kaut ko bija pamanījis un ar ko ieslodzītais pakārās, jo dienesta pārbaude ir tikko sākusies.

Par notikušo sākta dienesta pārbaude un kriminālprocess, kurā noskaidros patiesos nāves cēloņus.

Saistībā ar notikušo Štokenbergs ceturtdien neplānotā vizītē ieradies Jelgavas cietumā. Ministrs vizītes laikā pārliecināsies, kā un cik bieži ieslodzītie tiek uzraudzīti, vai un kā viņiem tiek atsavināti neatļautie priekšmeti. Viņš tiksies arī ar pagājušā gada nogalē iecelto cietuma priekšnieku Māri Stivrenieku.

Štokenbergs norādīja, ka pēdējo mēnešu notikumi liecina, ka uzraudzība ieslodzījuma vietā netiek veikta pietiekami rūpīgi, jo šis ir jau otrais gadījums, kad cietumā pakāries kāds ieslodzītais. Ministrs uzskata, ka jāveic rūpīga situācijas izpēte un analīze.

"Šajā situācijā lielākās bažas rada tas, vai par cietumu uzraugiem nekļūst tie, kas par dažādiem pārkāpumiem atstādināti no darba policijā," minēja ministrs.

Jelgavas cietums ir slēgtā tipa cietums, kurā sodu izcieš ar brīvības atņemšanu notiesātie vīrieši par smaga vai sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu, kā arī notiesātie, kas pārvietoti no daļēji slēgtā cietuma par rupjiem vai sistemātiskiem režīma pārkāpumiem.

Jau ziņots, ka Centrālcietumā pērn novembra sākumā pakārās 1963.gadā dzimis vīrietis, kuru vainoja nepilnus trīs gadus vecas meitenītes izvarošanā. Ieslodzījuma vietu pārvalde ierosināja dienesta pārbaudi, sākts arī kriminālprocess. Dienesta pārbaudes rezultātus gan cietumu pārvalde atteicās atklāt.

Ziņots arī, ka 2008.gada septembrī Daugavpils cietumā pēc dūru izvicināšanas ar uzraugiem mira bijušais policists Sergejs Daņiļins, kurš ar mūža ieslodzījumu bija notiesāts par 14 gadu veca zēna nolaupīšanu un nogalināšanu.

Latvijā ir apmēram 50 ar mūža ieslodzījumu notiesāto. Vēl vairākiem ieslodzītajiem arī ir piespriests mūža ieslodzījums, taču spriedums vēl nav stājies spēkā, jo tas ir pārsūdzēts.

Nesen Štokenbergs pieprasījis skaidrojumu Puķītem pēc tam, kad Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem nesen kāds ieslodzītais, iespējams, seksuāli izmantojis kameras biedru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!