Foto: PantherMedia/Scanpix

Gada sākumā Valsts policija Daugavpilī konstatējusi tirdzniecību ar pasaulē populāru smaržu viltojumiem. Pārbaudē likumsargi izņēmuši 99 pudelītes ar viltotām smaržām, kuru vērtība lēšama aptuveni 5000 eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) amatpersonas 11. janvārī veikušas pārbaudi kāda individuālā komersanta tirdzniecības vietā Daugavpilī, ar mērķi apkarot preču zīmju nelikumīgu izmantošanu. Likumsargi pārbaudes laikā izņēmuši 99 vienības ar pasaulē zināmu smaržu viltojumiem – "Versace", "Boss", "Armani", "Chanel", "Davidoff", kā arī citu zīmolu viltojumus.

Policijas aplēses liecina, ka visas šīs smaržu vienības realizējot, tad noziedznieku guvums būtu aptuveni 5000 eiro. Turklāt tirdzniecības vietā pārdotas ne tikai smaržas, bet arī citas sadzīves mantas.

Ekspertīzē policija pārliecināsies, vai konkrētajā tirdzniecības vietā realizētas viltotas smaržas. Ja ekspertīzes rezultāti to apstiprinās, individuālajam komersantam noformēs administratīvā pārkāpuma protokolu pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 166.17 panta – par preču zīmes nelikumīgu izmantošanu. Par šādu pārkāpumu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 280 eiro līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām — no 1400 līdz 14 000 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīku vai pārkāpuma priekšmetu.

Katru gadu ENAP amatpersonas veic vairākas pārbaudes, ar mērķi apkarot preču zīmju nelikumīgu izmantošanu. 2017. gadā piecās pārbaudēs kopumā izņemtas 1135 viltotu smaržu vienības. Vislielākais izņemto vienību skaits ir 340 viltotas smaržas. Tas bija Rīgā 9. maijā. Tās izplatīja kāda privātpersona, piedāvājot iegādāties smaržas internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!