Foto: LETA

Sabiedrība par atklātību "Delna" iesniegusi pieteikumu Satversmes tiesai, apstrīdot valdības ieceri par emisijas kvotu tirdzniecībā iegūto 25 miljonu eiro pārdali diviem projektiem - Ventspils koncertzālei un Jelgavas domei.

Kā norādīja "Delnas" vadītājs Jānis Volberts, minētie līdzekļi saskaņā ar Nacionālā attīstības plāna prioritātēm būtu novirzāmi ekonomikā efektīvākam uzņēmējdarbības atbalstam.

"Naudu plāno piešķirt diviem projektiem - 15 miljonus eiro koncertzālei un atlikušo - tikpat mērķi nesasniedzošam projektam. Tas ir netaisnīgs un nelikumīgs lēmums un ir pārsteigums, ka kaut kas tāds "iziet cauri" Pārresoru koordinācijas centram un tiek apstiprināts valdībā. Valstij ir citas, nozīmīgākas prioritātes - veselības aprūpe, demogrāfija, bet mēs redzam, ka milzīgi līdzekļi tiks novirzīti, piemēram, vienas koncertzāles būvniecībai, kas nekādā ziņā nav pašreizējā prioritāte," sacīja Volberts.

Viņš norādīja, ka lēmums vērsties Satversmes tiesā skaidrojams ar bažām par turpmāko līdzekļu sadali par emisijas kvotu pārdošanu. "Pēc mūsu aplēsēm, līdz 2020.gadam no kvotu pārdošanas budžetā ienāks līdz pat 100 miljoniem eiro, līdz ar to jābūt pilnīgai skaidrībai, cik lietderīgi šī nauda tiks sadalīta," norādīja "Delnas" vadītājs.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija plāno izsludināt konkursu, kurā zema enerģijas patēriņa ēku būvniecībai un atjaunošanai tiks sadalīti aptuveni 25 miljoni eiro, kas iegūti, izsolot emisijas kvotas.

Sadalot emisijas kvotu naudas, valsts mērķis ir samazināt oglekļa dioksīda emisijas, būvējot zema enerģijas patēriņa namus. Uz naudu pēc noteikumiem var pretendēt pašvaldības un valsts iestādes sabiedrisku ēku celtniecībai vai pārbūvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!