Saistībā ar aizdomīgo bijušā Finanšu policijas izmeklētāja Roberta Dirnēna un viņa brāļa Kaspara Aleksandrova saņemto mantojumu un citiem darījumiem veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas, bet par aizdomās turētajiem atzītas četras personas, svētdien ziņo LTV raidījums "de facto".

Starp aizdomās turētajiem ir arī viens Igaunijas pilsonis.

Kā ziņots, "de facto" un raidījums "Aizliegtais paņēmiens" iepriekš vēstīja, ka Dirnēna un Aleksandrova māte, vēstures skolotāja, dēliem bija atstājusi mantojumu – gandrīz pusmiljonu eiro skaidrā naudā, un vairākus nekustamos īpašumus.

Sākotnēji Finanšu policijai lietā bija divi izmeklēšanas virzieni – izvairīšanās no nodokļu nomaksas un iespējami amatnoziegumi. Bet februāra beigās izmeklēšana ievērojami paplašinājās – tika sākts vēl viens saistīts kriminālprocess jau par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī PVN izkrāpšanu, vēsta "de facto".

Vaicāts, par ko ir aizdomas likumsargiem, Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš "de facto" atklāj: "Noformēti dokumenti par neesošiem darījumiem, naudas plūsma, patiesā izcelsmes maiņa, naudas piederības maiņa, naudas legalizācija, kas ir saistīta ar PVN izkrāpšanu un izvairīšanos no nodokļa nomaksas."

Grupa izveidojusi un kontrolējusi uzņēmumu ķēdi Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Tajā bijušas gan fiktīvas firmas, gan tā sauktie bufera uzņēmumi, ko parasti izmanto pēdu nojaukšanai.

Kratīšanas ir veiktas dažādos kustamos un nekustamos īpašumos, daudzu firmu adresēs, kā arī pie fiziskām personām.

Bijušā finanšu policista Roberta Dirnēna brālis Kaspars Aleksandrovs raidījumam "de facto" apstiprina, ka likumsargi pabijuši viņa deklarētajā dzīvesvietā: "Ir veiktas procesuālas darbības. Plašāku informāciju par notiekošo bez konsultācijas ar juristu neuzskatu par iespējamu pašlaik sniegt. (..) Varu apstiprināt to, ka pašlaik notiek sižetā iesaistīto personu nodokļu auditi. Varu apstiprināt to, ka kriminālprocesa ietvaros pret šīm personām veiktas procesuālās darbības."

Finanšu policijas priekšnieks Podiņš arī atklāj, ka šobrīd jau ir skaidrs, ka izmeklēšanas ietvaros būs nepieciešama arī starptautiska tiesiskā palīdzība. Viņš nav gatavs pateikt, kāda ir aizturētā grupējuma nodarītais kaitējums valsts budžetam. Aptuveni aprēķini rāda, ka tas varētu būt tuvu trim miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!