Foto: VID

Pagājušās nedēļas vidū Valsts ieņēmumu dienests (VID) divu dažādu uzņēmumu teritorijā Rīgā atklāja 17 300 litrus nelegālās dīzeļdegvielas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Pārbaudot riska informāciju, VID muitas amatpersonas 3.aprīlī pārbaudīja kādu Latvijas starptautisku kravu pārvadājumu uzņēmumu Rīgā, kurā atradās administratīvā ēka un teritorijas sarga angārs. Pārbaudē atrasts liels daudzums dīzeļdegvielai līdzīga šķidruma bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem.

Nelikumīgā dīzeļdegviela atradās vienā autocisternas piekabē, kā arī sešās viena kubikmetra plastmasa tilpnēs, kas bija novietotas telpā zem sarga būdas. Tāpat teritorijā atrasts arī degvielas iepildīšanas sūknis ar skaitītāju, pievadcaurulēm un degvielas iepildīšanas pistoli.

Teritorijā reģistrētā uzņēmuma valdes loceklis uz pārbaudes brīdi nevarēja uzrādīt nekādus degvielas izcelsmi apliecinošus dokumentus, nedz arī degvielas uzglabāšanai nepieciešamās licences. Gan teritorijā atklātais inventārs, gan degvielas izcelsmi apliecinošu dokumentu neesamība rada pamatotas aizdomas, ka teritorijā, iespējams, notikusi liela apjoma nelegāla degvielas uzglabāšana un tirdzniecība.

Kopumā VID muitas amatpersonas izņēma 11 500 litrus šķidruma ar dīzeļdegvielai līdzīgu krāsu un smaržu, kā arī degvielas iepildīšanas sūkni ar skaitītāju, pievadcaurulēm un degvielas iepildīšanas pistoli.

Savukārt 4.aprīlī VID pārbaudīja kādu citu Latvijā reģistrētu starptautisku kravu pārvadājumu uzņēmumu Rīgā. Pārbaudē VID atrada 5800 litrus dīzeļdegvielas. Dīzeļdegviela tika glabāta piecās viena kubikmetra plastmasa tilpnēs, kā arī vienā no divām iebetonētām metāla cisternām. Tāpat pie tilpnēm tika konstatēts arī degvielas iepildīšanas sūknis ar skaitītāju, pievadcaurulēm un degvielas iepildīšanas pistoli.

Pārbaudē uzņēmuma amatpersona uzrādīja degvielas iegādes dokumentus un noskaidrots, ka dīzeļdegviela Latvijas Republikā ievesta no Krievijas Federācijas kravas vilcēju un refrežeratoru degvielas tvertnēs, piemērojot degvielai atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem. Taču pēc tam degviela tikusi nolieta no avarējušo transportlīdzekļu tvertnēm un, pārkāpjot Eiropas Savienības normatīvo aktu prasības, izmantota citu transportlīdzekļu vajadzībām. Uzņēmuma amatpersonas uzskatīja, ka degvielas ievešana un noliešana no transporta līdzekļiem, kas vēlāk izmantota citiem mērķiem, nav likuma pārkāpums un pārbaudes laikā izturējās ļoti agresīvi un izaicinoši, radot šķēršļus VID amatpersonu tiešo pienākumu pildīšanai.

Kopumā VID muitas amatpersonas izņēma 5800 litrus dīzeļdegvielas, par kuru nav samaksāti ievedmuitas nodokļi, un par minēto faktu VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpumiem.

Izņemtajai dīzeļdegvielai tiks veikta ekspertīze, noteikts valstij nenomaksāto nodokļu apmērs un pēc rezultātu saņemšanas tiks lemts par turpmākajām darbībām.

Šobrīd abu uzsākto administratīvo pārkāpumu lietu ietvaros izņemtais inventārs un 17 300 litri dīzeļdegvielas nodoti Nodrošinājuma valsts aģentūrai līdz turpmākā lēmuma pieņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!